Jan Jůn: Pákistánský Taliban potvrdil, co je zač

11.11.2013 16:48

Jestli někdo chtěl – ve světle údajně připravovaných „jednání o míru“ mezi pákistánskou vládou a vedením pákistánského Talibánu – lépe porozumět tomu, co je Talibán zač a zda se třeba vzdal vražedných totalitárních cílů, dostalo se mu nyní pádné odpovědi.

Jan Jůn: Pákistánský Taliban potvrdil, co je zač
Foto: Archiv PB
Popisek: Zajatci

Po zabití jejich nejvyššího vůdce Hakimulláha Mahsúda, dvou pobočníků a jeho strýce a bratrance střelami z amerického bezpilotního letounu před týdnem v Severním Vazíristánu, se nejednotní pákistánští Talibové, neboli TTP, zjevně nedokázali hned shodnout na novém vůdci.  

Shromáždění pohlavárů v Miranšáhu zvolilo nejdříve, podle britských zdrojů, po šesti hodinách dohadování jen dva vůdce dočasné, avšak rozhodnutí vydrželo jen týden a nejtvrdší skupina mezitím převážila. Potvrdilo to oznámení, že novým nejvyšším vůdcem byl zvolen nesmiřitelný hrdlořez, mauláná Fazlulláh, známý odpůrce jakýchkoliv jednání s vládou a bývalý krutovládce údolí Svát na severu kmenových provincií mezi lety 2007 a 2009.  

Fazlulláh tehdy nalákal obyvatele úrodného údolí demagogickými rozhlasovými promluvami na přísliby „spravedlivého vládnutí“, když se podvolí, avšak s okupací začala krutovláda. Konec školní docházky pro dívky, demolice škol a popravy učitelů, zákaz hudby, masové zatýkání a podobně. Náměstí v Mingoře dostalo přezdívku „krvavé“, neboť Fazlulláh tam pořádal veřejné mučení a popravy tzv. odpůrců či zrádců. Nakonec měla dost i pákistánská vláda – jinak jakoby mhouřící oči nad zvěrstvy Talibů a šilhající i po rozhodujícím vlivu v Afghánistánu – a vojsko Taliby vyhnalo.  

Fazlulláh utekl do hor afghánské provincie Kúnar a začal organizovat pumové masakry tisíců civilistů, včetně žen a dětí v obou zemích. Nařídil mezi jiným i zastřelení pákistánské školačky Malaly Júsafzajové, zachráněné britskými lékaři – a po vystoupení před dětmi celého světa v OSN před týdnem přijaté na audienci královnou Alžbětou II.  

Zvolení mauláná Fazlulláha vůdcem pákistánského (a vlastně i afghánského Talibanu – neboť jeho vůdci se většinou ukrývají u TTP), dává světu jasný signál, že jeho cílem zůstává krvavá islamistická krutovláda a podpora terorismu Al Kajdy ve světě. Taliban tedy určitě není jakýmsi národně-osvobozeneckým hnutím proti „americkému imperialismu“ a svolným k jednání s Islámábádem, jak se zjevně někteří na Západě bohužel domnívají.  

S fanatiky se prostě jednat nedá – což o Hitlerovi brzy po Mnichovu seznali i Britové, dnes a včera jako každoročně hromadně vzpomínající svých padlých ve válkách – a tak zatím jen není jasné, jak dlouho bude Fazlulláh čekat na střelu amerického bezpilotního letounu, stejně jako před týdnem Hakimulláh a předtím Bajtulláh Mehsúd.

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Úroky dolů, a koruna drží

13:04 Zbyněk Fiala: Úroky dolů, a koruna drží

Snižování základní úrokové sazby na 5,25 procenta nás sice drží daleko od cílových 2 – 3 procent, al…