Jan Klusáček: Nekriminalizujme majitele growshopů

15.01.2014 18:58

Zdá se, že v poslední době si na živnostníky zasedli úplně všichni. Od levice to tak nějak čekáme (i když výroky o parazitech jsou přeci jen novum), ale když se sečte usilovná snaha TOP 09 o všestranné znepříjemnění života živnostníků (divoký boj proti švarcsystému a pokusy o snížení paušálů), Babišovy výroky o tom, že drobní podnikatelé jsou na hovno, protože zaměstnanost zachrání jen velké fabriky a podzimní policejní zátahy, dá se dobře pochopit, pokud statistika platných živnostenských oprávnění významně poklesne, zatímco počet lidí na úřadech práce v podobné míře stoupne.

Jan Klusáček: Nekriminalizujme majitele growshopů
Foto: Archiv
Popisek: Konopí - ilustrační foto

Že si nevzpomínáte na policejní zátahy na živnostníky? Myslím, že ti, kterým v listopadu policie vtrhla do krámků a začala zabavovat zboží, které se běžně prodává v Bauhausu či Obi, na to nezapomenou do konce života. Ano, jde o majitele growshopů prodávajících propriety využitelné pro domácí pěstování marihuany. Je docela smutné, že se na jejich obranu s výjimkou obvyklých propagátorů legalizace marihuany v čele s JXD z politické sféry prakticky nikdo (s čestnou výjimkou Zuzany Majerové Zahradníkové, kandidátky za ODS v posledních sněmovních volbách ) nepostavil. A přitom jde o naprosto typickou zvůli státního aparátu směřovanou proti drobným podnikatelům, kteří se prakticky nemají jak bránit. Na jakou jinou situaci se tak případně hodí věta z Prvního poděbradského artikulu: Útok proti svobodě vždy začínal jako líbivý krok k pořádku. Pokud jsou lidé plukovníka Frydrycha ochotni s vážnou tváří stíhat novináře za vtip s 4D obrázkem, který se nejlépe vnímá po požití marihuany, vyhrožují 5 lety vězení 17leté studentce, která o přestávce vykouřila jeden joint a nabídla kamarádce, nebo zabavují květináče, ukazuje se, že nelze spoléhat na zdravý rozum a zásadu přiměřenosti, s nimiž by měla naše policie aplikovat platné právní normy. Ohání-li se policie zásadou oficiality (tedy povinnosti vyšetřovat a stíhat všechny trestné činy, o nichž se dozví), s jejíž precizní aplikací se jistě setkal každý, kdo byl oznámit kapesní krádež, ukradené rádio z auta nebo jiný, tzv. bagatelní trestný čin, nezbývá tedy, než explicitně změnit legislativu.

Pokud to je možné v Coloradu nebo ve Washingtonu, jistě najdeme přijatelný model i pro Českou republiku. Zvýší se příjmy státního rozpočtu, policisté budou moci napřít svou pozornost na skutečně společensky nebezpečnou trestnou činnost a rozverné gymnazistky přestaneme tahat po soudech. Všechny argumenty proti marihuaně (typicky zdravotní rizika, vč. rizika propuknutí schizofrenie) lze v nemenší míře použít i jako argumenty pro zákaz alkoholu. A jak jsme viděli před téměř 100 lety v USA, je to dost špatný nápad vedoucí ke kriminalizaci normálních, slušných lidí a vzniku nebezpečných mafiánských struktur (ať už Al Capone nebo vietnamská mafie velkopěstíren trávy). Pojďme si tedy dát do programu nějakou rozumnou a udržitelnou formu legalizace marihuany, která odpovídá tomu, že zkušenosti s kouřením marihuany má více, než 50 % lidí mezi 20 a 30 lety (a čtvrtina celé populace vč. důchodců a nemluvňat), což znamená, že se jedná o široce společensky akceptovanou praktiku s minimem negativních dopadů na nezúčastněné osoby (což se nedá říci třeba o alkoholu, že…).

P.S. Trávu neužívám a nemám to ani v úmyslu (na rozdíl od dobrého vína, zajímavého piva, kvalitní whisky nebo doutníku). Jen si myslím, že by stát měl zasahovat jen do věcí, u kterých je to nezbytné a smysluplné. Což kriminalizace drobných podnikatelů prodávajících květináče jistě není.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pravybreh.cz

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

15:57 Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

Denní glosa Filipa Šebesty