Jan Kohout: Miloš Zeman a sklánět se před někým? Absurdní

17.01.2013 12:11

Komentář exministra zahraničí Jana Kohouta k 2. kolu prezidentské volby.

Jan Kohout: Miloš Zeman a sklánět se před někým? Absurdní
Foto: eu2009.cz
Popisek: Exministr Jan Kohout

Pana Miloše Zemana považuji za nejlepšího kandidáta na funkci prezidenta České republiky. Je to člověk integrální, názorově jasný a pevný. Člověk, který sdílel s lidmi této země a v této zemi vše dobré jak za minulého režimu, tak i po revoluci. Jeho osud se po roce 1968 podobal statisícům jiných, kteří byli totalitní mocí ostrakizováni.  Člověk, který si nezadal s režimem.

Byl to také on, kdo vyvedl svou razancí a pevností ČSSD z politického přízemí do nejvyšších pater české politiky. S jeho vládou je spojeno nastartování všech procesů, které pomohly ČR se dostat mezi standartní moderní evropské země.  Je důležité připomenout, že za jeho vlády jsme vstoupili do NATO, díky stabilitě a homogenitě jeho vlády bylo možné, aby přístupové rozhovory o vstupu do Evropské unie a transformace českého práva i celé České republiky dosáhly stupně, který umožnil v roce 2004 bezproblémový vstup České republiky do EU. Česká republika si za jeho vlády získala mezinárodní respekt i proto, že byla schopna jasně artikulovat a obhajovat  jasné národní zájmy, měla jasný tah na euroatlantickou integraci a přesto byla schopna rozvíjet vzájemně výhodné vztahy s dalšími globálními hráči.

Byly privatizovány banky i zaveden systém podpory investic a exportu, které pomohly nastartovat českou ekonomiku a které se vyčerpaly až v důsledku vleklé finanční a ekonomické recese posledních let. Od té doby vlády ODS a TOP nebyly schopny najít recept jak ekonomiku oživit.

Miloš Zeman, jak je mi známo, nikdy neopustil i mezinárodní prostředí a udržoval kontakty, jak s Robertem Ficem, Tony Blairem, M. Gorbačovem, rakouským prezidentem Heinzem Fischerem i mnohými dalšími.

Jako ekonom ví, že čeští podnikatelé potřebují nové exportní příležitosti. A všichni se shodují, že ty leží na východ od nás, V Rusku, Číně, jihovýchodní Asii, středoasijských republikách. Jsem přesvědčen, že z pohledu českých podnikatelů je Miloš Zeman osobou, která lépe než jeho konkurent, je schopen jako politik tyto trhy pomoci otvírat. A to aniž by se přitom ohýbal v pase, protože není absurdnější představy než Miloše Zemana, který se před někým sklání.

 Z těchto důvodů jsem přesvědčen, že pan Miloš Zeman je správným kandidátem na pozici prezidenta a má mojí podporu.

PhDr. Jan Kohout, bývalý ministr zahraničí ČR, člen předsednictva ČSSD

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

12:16 Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

Jsme svědky brutální války, kterou vede agresivní Putinovo Rusko proti Ukrajině. Tuto agresi odsoudi…