Jan Macháček: ANO uvažuje v přímém přenosu

12.11.2013 20:06

O hnutí ANO Andreje Babiše se zatím dá říci, že má v povolebních týdnech obrovské štěstí. Hnutí nebylo připraveno na svůj skvělý výsledek a scénáře pro koaliční vyjednávání nemělo vůbec nijak promyšleno a propracováno a v podstatě tahá nápady z klobouku.

Jan Macháček: ANO uvažuje v přímém přenosu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda hnutí ANO Andrej Babiš

Jenže dokud se ČSSD nezkonsolidovala, nebylo ani s kým jednat, tak si hnutí ANO mohlo jaksi dopřát luxus flexibilních změn uvažování v přímém přenosu. Jen si zrekapitulujme, co jsme už všechno vlastně v posledních dvou týdnech všechno slyšeli.

1. Do vlády nepůjdeme, zůstaneme v opozici. 2. Andrej Babiš by uvažoval o funkci ministra financí, z čehož jaksi vyplývá, že bude ANO ve vládě. 3. AB by uvažoval o funkci místopředsedy vlády pro ekonomiku, z čehož vyplývá totéž. 4. AB sám do vlády vůbec nemusí, možná dokonce nechce. 5. Předseda ANO by uvažoval o funkci předsedy rozpočtového výboru – to lze ale zařídit jak v případě, že ANO bude ve vládě bez Andreje Babiše, také v případě, že vláda bude mít pouze podporu AB, a možná dokonce i v případě, kdyby ANO skončilo v opozici. 6. A nakonec jsme slyšeli i úvahy o úřednicko-odbornické vládě.

Kdyby náhodou byla ČSSD na vládnutí od prvních dnů po volbách připravena, bylo by hnutí ANO s podobným uvažováním v přímém přenosu na tapetě pro všechny komentátory a novináře. Četli bychom titulky o tom, že lidé z ANO nevědí, co chtějí, že babišovci nezodpovědně uchvátili moc a nevědí, jestli ji vlastně chtějí realizovat, nebo ne, že blokují jednání, že udržují zemi v nejistotě a kdoví co ještě.

Místo toho mohlo hnutí ANO díky krizi v ČSSD obrátit nouzi ve ctnost. ANO může říci, že uvažuje v přímém přenosu pouze proto, že na to získalo čas od ČSSD, ale že jí to též umožňuje přečíst si reakci voličů a veřejnosti na toto hlasité uvažování. ANO už párkrát vypustilo balónek a čekalo, co lidé na to, jaká že bude reakce, a podle toho mohlo své představy ladit a korigovat. A ještě to mohlo působit demokraticky – strana chce znát zpětnou vazbu.

To, že ANO nevěděla hned, co chce, je vlastně dobře. Měla snad chtít dělat otevřenou či tichou koalici s jakoukoli ČSSD? Vždyť by byl přece fatální rozdíl být v koalici s haškovskou, nebo sobotkovskou ČSSD.

Krom toho Andrej Babiš jasně Bohuslava Sobotku podržel, když řekl, že je pro něj partnerem k jednání pouze on. Taktéž vyrazil prezidentovi trumfy z ruky tím, že řekl, že ve vládě být sám nemusí. Je však pravdou, že s úřednickou či odbornickou vládou to mělo ANO lépe specifikovat. Je snad jasné, že by muselo jít o odborníky vybrané koalicí, nikoli prezidentem.

Každopádně – teď když Sobotka zvítězil, musí ANO už se změnami názorů v přímém přenosu přestat a též se přestat tvářit, že chce i nechce moc, kterou mu voliči nadělili. Legrace nám právě skončila. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

13:57 Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

Čínský automobilový průmysl narazil na odbytovou bariéru spalovacích motorů. V největších čínských m…