Jan Novotný: Jak výhodně nakupuje ministerstvo obrany

09.10.2011 22:00

Mlžení o výhodnosti nákupů přes akviziční agenturu NATO NAMSA nadále pokračuje.

Jan Novotný: Jak výhodně nakupuje ministerstvo obrany
Foto: Hans Štembera
Popisek: Alexandr Vondra

Ministerstvo obrany se urputně snaží našinci dokázat, jak to je úžasně výhodné. Leč marně, jsou to jen výkřiky do tmy nepodložené konkrétními fakty. Občany to asi netrápí, nerozumí tomu stejně jako novináři a ani sám tiskový mluvčí tohoto panoptikálního ministerstva tomu nerozumí, i když ho zřejmě určili jako trpiše, který na sebe bere tíhu tohoto podivného objasňování.

Velkohubé výkřiky o množstevních slevách při nákupu munice nepodložené žádnými informacemi o existenci nákupu více zeměmi, jsou lží, protože poslední nákup za 200 miliónů byl zabezpečován pomocí NAMSA jen pro Českou republiku. Pokud by ministerstvo oslovilo jen naše muniční firmy, podpořilo by český průmysl a nakoupilo by za české ceny, které jsou ve srovnání se západními výrazně nižší.

Tvrzení, že nákupy přes NAMSA nejsou zatíženy žádnými provizemi ani administrativními příplatky je zavádějící. NAMSA si „provizi" samozřejmě zahrnuje do ceny, jinak by zkrachovala - jen hlupák by mohl uvěřit, že tento business dělá jen z čisté oddanosti k NATO.

Za členství v NAMSA si platí Česká republika již deset let příspěvky, aniž by to přinášelo nějaký benefit. Kolik se ročně platí ministerstvo obrany samozřejmě nezveřejní. Tvrzení, že tyto příspěvky jsou vlastně jakousi provizí je trestuhodné, představme si, že by si nějaký rezort takto dlouhodobě podplácel nějakého významného dodavatele, u kterého by občas něco příležitostně „výhodně" zakoupil.

Ministerstvo deklaruje, že oproti minulým nákupům ušetřilo tentokrát 20 %. Neříká však pro jistotu oproti kterým nákupům. Víme, že téměř všechny poslední nákupy byly předražené běžně až o 100 %, tedy 100 - 20 = 80 % pro NAMSA, což je poměrně slušný vývar.

Jedinou výhodou nákupů přes NAMSA je, že tam sami za nás řídí výběrová řízení a tudíž se má za co ministerstvo obrany skrýt systémem my nic, to NAMSA. Tím má ministerstvo zajištěn klidnější, pohodový život a před novináři mají alibi.

NAMSA však oslovuje nejen výrobce, ale i dodavatele s provizí, čímž se dostáváme do stejné situace, jako před vydáním novely zákona o nákupu bez prostředníků. Vzniká tak dokonce absurdní situace, kdy zprostředkování je umocněno dvakrát - jednou prostředník, jednou NAMSA.

Takže zase jsme naletěli díky chytrákům z ministerstva obrany. Za organizaci mezinárodních výběrových řízení si NAMSA samozřejmě přirazí nějaké to další procento k ceně.

Tvrzení tiskového mluvčího ministerstva obrany, že „nákup munice přes agenturu NAMSA je v souladu se zákonem a pro ČR výhodný", je výše uvedenými fakty značně zpochybněn. Výhodné nákupy mohou být na ministerstvu obrany tehdy, až budou umět dobře sami řídit akviziční procesy (jako to umí ostatní členské státy NATO) a ne si tyto služby draze nakupovat v zahraničí. To však není v současné konstalaci ministerských expertů reálné, protože o akviziční reformě jednak není ani slyšet, a ani nikdo z nich neví, jak by se měla provést. Takže vše budeme dělat raději přes NAMSA! Asi je to i tím, že už vojáci neslouží vlasti, spíše sloužili zpívavé Vlastě a slouží NATO, potažmo USA.

Vyšlo na serveru Vaše věc. Publikováno se souhlasem vydavatele.

SLEDUJEME TÉMA korupce

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…