Jan Novotný: Proč sloužíme Americe?

09.07.2014 11:00

Tento článek možná bude znít jako kdysi v padesátých letech články proti imperialismu, kterých byla v tisku většina. Takovým článkům jsem se smál, připadali mi vždy jako rarita. Bohužel, nyní vidím, že jsem se asi smát neměl, pokud hodnotím příčiny vzniku současného světového terorismu. Světový terorismus je totiž namířen ve většině případů právě proti škodlivým vlivům imperialismu, převážně amerického.

Jan Novotný: Proč sloužíme Americe?
Foto: Vláda
Popisek: Premiér Petr Nečas navštívil české vojáky v Afghánistánu

Terorista téměř nikdy nezaútočí bezdůvodně, většinou jde o mstu za nějaký čin nebo stav, který jeho soukmenovcům křivdil nebo přinášel zlo a utrpení. Pokud by nebyl imperialismus, nebylo by terorismu, jak jednoduché.

Pokud jsou národy porobovány, vykořisťováni, pokud jejich náboženství je označováno za nepřijatelné, národy se brání. Američané svoji arogancí, nacionalismem, neupřímným vlastenectvím atd., rozdmychali postupně v afrických a asijských zemích lidskou nenávist a touhu po pomstě. Touha po ropných zdrojích, úrodné půdě, zneužívání levné pracovní síly, ekonomická likvidace apod. s cílem zajistit jen blaho pro americké občany, vyvolávala postupem doby čím dál větší nespokojenost převážně barevných ras, které snad dodnes Amerika považuje neoficiálně za podřadné. Postupem času se k Američanům přidávali na jejich podnět spojenci a páchali tyto křivdy společně.

Je logické a jasné, že se občas v dějinách najde nějaký hrdina, který se nasazuje život nebo se obětuje za své spoluobčany, aby jim pomohl zlepšit bezvýchodnou situaci. Obrana proti zlu je vždy oprávněná. V současné době je bohužel stále vysoké skóre nevyřízených účtů utlačovaných národů.

Pokud by se toto skóre srovnalo a Američané by dále těmto zemím neškodili, terorismus by zanikl. Američané ale těchto činů postupně zneužili k tomu, že je označili za celosvětový terorismus. Celý svět potom začali přesvědčovat, že je ohrožují teroristé a je třeba proti nim společně bojovat. Bojem proti terorismu ho neomezili ale naopak – rozšířili ho do celosvětového měřítka a nakazili tímto morem zejména své spojence Británii a Francii. Tím v podstatě zahájili celosvětový konflikt, který trvá již mnoho let a pokud se nestane zázrak, bude trvat dále.

O tom, že teroristických činů bojem Američanů a spojenců proti němu přibývá, je evidentní ze statistik. Je hlupáci si mohou myslet, že je tomu naopak. Američané nikdy neustoupí, brání jim v tom jejich arogance.

Bohužel jsme se do tenat Američanů dostali díky pravdoláskařům a jejich následníků i my. Dnešní prezidentům výrok, že je třeba proti terorismu bojovat mi připadal jako něco nesmírně falešného, jedovatého, podlézavého, otřesného, krutého.

Žijeme vedle svobodného neutrálního Rakouska, které proti terorismu bojovat nemusí a ani nechce, proč taky. To, že pomáháme rozdmychávat Američanům celosvětový konflikt je ostuda pro český národ. Co nám udělal Taliban? Co nám je do lokálních konfliktů v Africe? Proč nasazujeme vojáky v misích a utrácíme tak zbytečně veliké peníze? Proč se nesoustředíme na to, abychom byli schopni ubránit svoji zemi? Proč jsme zlikvidovali po převratu po roce 89 armádu a tím i základní obranyschopnost?

Proč museli dnes padnout v cizí zemi naši vojáci? Styďme se…

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…