Jan Novotný: Reformy na ministerstvu obrany?

03.01.2012 12:46

Se zájmem sleduji, kdy už konečně bude v rezortu obrany provedena nějaká slibovaná reforma. Ministr obrany o reformách mluvil velice hustě ještě v létě minulého roku, ale dosud žádnou nestačil realizovat.

Jan Novotný: Reformy na ministerstvu obrany?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Alexandr Vondra

On vlastně nemluvil o ničem konkrétním, jen obecně. Snad jedinou reformu, kterou sliboval konkrétně bylo, že od roku 2012 bude fungovat Národní úřad pro vyzbrojování. Od 13. 7. 2010, kdy byl ministr obrany jmenován do funkce, uplynulo celkem 1 rok, 5 měsíců a 20 dní, což je již poměrně dlouhá doba na realizaci změn. Léta letí a stále žádnou reformu nemáme.

Vypadá to, že s vydáním Bílé knihy o obraně, jejímž hlavním posláním bylo přesvědčit podřízené o nutnosti zachování nadzvukového letectva, všechny další snahy pohasínají.

Národní úřad pro vyzbrojování se nějak nedaří postavit, poté co odešel hlavní mág Ing. Jaroslav Štefec. Ten byl v létě minulého roku odvolán kvůli problému s bezpečnostní prověrkou a s ilegálně drženou zbraní. Zbyly po něm akorát velkorysé rozhovory v médiích, kde uváděl své vize o novém Národním úřadu pro vyzbrojování. Rozsáhlé prezentace ministrových úředníků, které vysvětlovaly loni na jaře veřejnosti, proč na novém úřadě budou experti s nadstandardními platy, zůstaly uloženy na webu ministerstva a zapomenuty.

Takže nám zůstává akviziční systém plný marastu, se stále zřetelnými rysy sovětských metodik a nekalých praktik, které se nepodařilo zničit ani vstupem do NATO.

Myšlenka, že vznikne efektivní organizace, která zabezpečí výhodné společné nákupy pro resort obrany, vnitra a spravedlností, umírá zřejmě díky lidské hlouposti a nezájmu o zavádění inovací na základě zkušeností z okolních zemí.

Publikováno se svolením vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…