Jan Očenášek: Sankce k nápravě, můžou být využity proti tvůrcům a sjednotit další státy k revoltě

14.04.2014 20:07

Lámeme si hlavinky, jak změnit systém, který nefunguje a který by mohl být začátkem změn, které si přeje většina obyvatelstva. Náznaky nevolí již fungují a probíhají, ale ne v takovém měřítku, aby zasluhovaly pozornost a cokoliv změnily ve velkých zemích. To mohou udělat jen silné stát.

Jan Očenášek: Sankce k nápravě, můžou být využity proti tvůrcům a sjednotit další státy k revoltě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dolary, ilustrační foto

Je to k nevíře, ale dokud se nezmění přístup k financím, nemůže nastat změna v sociální politice, nedojde ke zrušení zbrojního průmyslu, nemůže nastat obroda zdravotního, důchodového, průmyslového a jiného systému, na který si můžeme vzpomenout a každý si může doplnit, dle libosti.

Sankce, které nyní jsou na nepohodlné státy uplatňovány, mohou působit, jako startovní impulz. A nemusí to hodně bolet. Stačí využít dané příležitosti a spojit svá úsilí a začít vyjednávat o podmínkách, jejich uskutečňování a dohod o spolupráci. Sankce totiž nejsou plošně všude stejně uplatňována a někde, jak se zdá, ani nefungují a neplní své původní zadání. Stojíme před otázkou, proč by nemohli právě postižené státy spolu jednat a tím vypálit rybník těm, kteří se pokládají za četníky světa? Jak potom by asi jejich sankce dále pokračovali? Myslím si, že by ztratili svůj význam a byly by zbytečné.

Popud ovšem může vzejít popud jen od silného a nebojácného státu, který může se i bránit v případě, že dojde ke konfliktu mezi vyhlašovateli a postiženými, zbývá otázka, jaký stát vůbec může se změnami přijít. Silný stát si může tento přepych totiž dovolit, ale i za cenu vlastních prvotních ztrát (pokud je tomu nakloněn a ochotný riziko podstoupit)a pak pochopitelně i vyžadovat určité ústupky, či pravidla hry.

Ale nebylo to již i dříve v poválečném uspořádání světa? Jak se liší dnešní doba v neustálém napětí vyvolání války, proti minulosti? Záleží hodně na způsobu spolupráce a zajištění pro svůj konkrétní stát autonomii a nezávislost v diplomacii, míru i bezpečnosti. Jsem přesvědčený, že nastal čas, kdy je možné se k problému postavit čelem a vyřešit jej čestně, bez velkých starostí o svou budoucnost, v závislosti na historických pramenech onoho národa. USA nám dokázali, co dokáží a jak si představují svou nadvládu. A upřímně, moc svobodně to nevypadá. Představy nejsou praxí.

Můžeme hodně namítat, že protipól není také ideální, ale pokud se zamyslíme trochu více- kdo tedy by přicházel v úvahu? Čína, Austrálie, Švýcarsko, Německo, Kanada? Nejsem obdivovatel Ruska, je to přeci jen stát, který má své zřízení jinak položené, které nemá moc společného s Evropou a s námi už vůbec ne, ale vím jen, že pokud se diplomaticky vyjednává s narovnanou páteří a dopředu se jasně stanoví pravidla společenského soužití a existence, určitě by z jejich strany nedocházelo (i z historických už zkušeností)k porušení těchto zásad.

Ale otočím to, spolupráce musí přeci vycházet s principů rovnosti, dodržování práva a diplomatických a morálních hodnot obou stran. Určitě mě více uklidňuje spolupráce s Ruskem, než s falešnou a křivou Amerikou, už jen proto, že Rusové jsou Slované, smýšlí přeci jen nám podobně. Vím, že v poslední době, věty vyzní trochu netradičně a podbízivě. Omyl. Vycházím ze skutečností, jak se praxe v zavedení demokracie (kapitalismu) vyvíjí nyní. A uvažuji o životě-jeho formy a nutnosti přežití v klidu s porovnáním i dob předešlých.

Vrátím se k titulu. Sankce jsou sankcemi užitečné jen, když pokud zabrání válkám, to se neděje.

Dále k omezení lidských práv- ale proč, když jsou uplatňovány z důvodu vojenské převahy a vyhrožování, či omezení válečného šílenství? Vždyť lidé země, postihnuté sankcemi přeci konflikt nechtějí -chtějí žít normálně-naopak je jim toto právo ubíráno. Brání se jen kvůli tomu, že mají jiný názor. Likvidace národa-pak to nejsou sankce demokratické a hospodářské, ale fašistické a nacionální. Ty nemají ve světě, kde funguje OSN, žádné uplatnění a místo. A co dělá Červený kříž? Podvýživa, bakteriální napadání státu, pokusy chemické na lidech, jako forma sankcí? Co potom lze skovávat pod pojmem spravedlivé sankce? A jak se jeví humanitární bombardování, určitého státu? Co je vlastně horší? Svoboda a nezávislost nemůže být moc svobodná a moc nezávislá, protože pak vzniká chaos a rabování. Lidstvo ještě není připraveno na vyšší stupeň svobody a demokracie -pokud použiji dnešního slovníku a žebříčku hodnot žití.

Začít se musí postupnými krůčky, když to nejde velkou všelidovou (celosvětovou) revolucí, proti zřízení, které nevyhovuje a ukazuje se víc, jako prokletí. Sankce poškozených tedy můžou posloužit, jako startovní krůček pokusu o nápravu systému. A nezbývá než podobným krokům pomoci, než je odsuzovat. Jedině lidstvo může zakročit v případě, že dojde k zneužití nového nastupujícího systému. A v tom je ukazatel pro obyvatele a obyčejné lidi víc, než příznivý.

Jan Očenášek, Sdružení Pokroková mládež

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vasevec.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…