Jan Urbach: Bakalovu rošťárnu by měli poslanci začít politicky vyšetřovat

08.08.2015 13:13

Aequitas, římská bohyně slušnosti, má po prodeji bývalých hornických bytů OKD mezinárodní investiční společnosti Round Hill Capital důvod k pláči.

Jan Urbach: Bakalovu rošťárnu by měli poslanci začít politicky vyšetřovat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Uhlobaron Zdeněk Bakala

Slzy tečou nad zjištěním, jak jeden pravdoláskařský uhlobaron odrbal nájemníky 43 000 bytů, které jim slíbil k odprodat při privatizaci OKD. Bylo by ale strašně hloupé, aby se Zdeněk Bakala chechtal nad svými miliardami a okolo něho bylo slané moře.

Jednou věcí je možnost právní obrany, jak o tom hovoří místopředseda vlády a ministr financí Andrej Babiš. Jistě se nelze omezit na Sobotkovské konstatování o velkém „morálním a podnikatelském“ selhání uhlobarona. Řekl bych, že od této chvíle by v souvislosti s Bakalou mělo v Česku platit, že jak se do lesa volá, tak se z lesa ozývá. Není na tom nic špatného. V Americe, kam Bakala v devatenácti emigroval a léta tam žil, si s Al Caponem také poradili. Přinejmenším morální odpovědnost na podvodném jednání má ale také firma Round Hill Capital. Její představitelé jistě moc dobře věděli, jaká je historie bytů a co se okolo nich točí.

Je tady ale také otázka selhání státu, resp. konkrétních osob majících jednat v zájmu státu, v roce 2004, kdy se OKD dostala do Bakalových rukou. Jsou to jen zlé jazyky, které nemalou vinu kladou na bedra tehdejšího ministra financí Bohuslava Sobotky a v jeho pozadí působícího advokáta a lobbisty Radka Pokorného? Bývalý předseda ČSSD Jiří Paroubek o něm svého času dokonce hovořil jako o „řídícím důstojníkovi“ ČSSD. Jaká byla role muže, který se údajně pro Bakalu později angažoval při koupi vydavatelství Economia, jehož tituly jsou dnes, to jen na okraj, tak Sobotkovi vstřícné?

Bylo by také dobré se dovědět, proč si kauzu, ve které jde o čtyři desítky tisíc bytů, které Bakalovi jen loni přinesly zisk půl miliardy. Na průtahy dnes upozornila ve vysílání České televize novinářka Jana Lorencová, poslankyně za ANO, když řekla: „Soud, který se zabývá, troufám si říct, podvodnou privatizací celého OKD, neudělal žádný krok, kterým by kauzu řešil. V podstatě soudy mezi sebou přehazují celou záležitost jako horký brambor. Sedm měsíců nebylo nařízené jednání, přitom na výsledek čeká i Evropská komise, která se privatizací rovněž zabývá.“

Podle ohlasů na Bakalovu rošťárnu se zdá, že v Poslanecké sněmovně by mohlo projít zřízení vyšetřovací komise, která by se celou záležitostí zabývala. Jde jen o to, aby se pro ni vyslovil dostatek poslanců. A aby se v této chvíli dovolených našel dostatečný počet těch, kteří i v klimaticky horkých dnech podepíší požadavek na svolání mimořádné schůze Poslanecké sněmovny. Pro příští volby by měli mít plus ti, kteří takovou schůzi budou žádat a pro zřízení komise hlasovat. Dají totiž najevo, že nemají svého řídícího důstojníka.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: O bezpečnostních aktivech

15:22 Petr Hampl: O bezpečnostních aktivech

Denní glosy Petra Hampla.