Jan Urbach: Maďaři budou přísnější na migranty

08.03.2017 18:36

Maďarský parlament včera schválil vládní návrh zpřísnění ochrany státních hranic. Změny se týkají i zákona o postavení uprchlíků. Migranti budou mít možnost žádat o azyl pouze osobně v tranzitních zónách přímo na hranicích. Informace přinesla agentura MTI.

Jan Urbach: Maďaři budou přísnější na migranty
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Syrští migranti - situace v Budapešti při průchodu nekontrolované vlny uprchlíků

V takové zóně se budou muset cizinci zdržovat až do vydání pravomocného rozhodnutí Úřadu pro přistěhovalectví a občanství. Zónu budou moci žadatelé opustit jen směrem ven z Maďarska. Přijaté úpravy by měly zrychlit proces vyřizování žádostí o azyl. Řízení bude možné ukončit také v případě, kdy žadatel nebude spolupracovat s maďarskými státními orgány. Přestupkovému řízení budou potom podléhat migranti, kteří se v době krizové situace způsobené masovou migrací budou zdržovat mimo uvedené zóny.

Vláda přistoupila k přísnější úpravě vzhledem k tomu, že migranti v uplynulém období zneužívali benevolenci dosavadních zákonů. Ilegálně překračovali hranice a volně se pohybovali po Maďarsku, což bylo vyhodnoceno jako bezpečnostní riziko.

Předseda vlády Viktor Orbán na přísaze poddůstojníků pohraniční stráže uvedl, že migrační vlna ještě neskončila a zatím je jen oddechový čas. V ochraně bezpečnosti země před migračním přílivem se prý Maďaři musí spoléhat na sebe. „Nemůžeme spoléhat na Unii,“ řekl Orbán. V parlamentu pro novou úpravu hlasovalo 138 poslanců koalice, tedy stran Fidesz a KDNP, a opozičního Jobbiku. Proti zvedlo ruku šest poslanců hnutí Politika může být jiná a nezávislí. Většina z 22 poslanců, kteří se zdrželi, byla zvolena za maďarské socialisty.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…