Jan Urbach: NATO má nový plán pro Kyjev a Tbilisi

17.04.2016 9:18

Na červencovém summitu NATO ve Varšavě bude údajně Gruzii a Ukrajině navrženo „asociované partnerství“. Napsal to dnes gruzínský list „Rezonance“ vycházející v Tbilisi. Záměr společné flotily v Černém moři vyvolá bezpečnostní rizika.

Jan Urbach: NATO má nový plán pro Kyjev a Tbilisi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka NATO

List uvádí, že takovým způsobem bude NATO posilovat svou flotilu na Černém moři za účasti gruzínských a ukrajinských vojenských námořníků, a bude tak kompenzovat posilování Ruska v tomto regionu po přijetí Krymu do Ruské federace. Zástupce generálního tajemníka NATO Alexander Vershbow už naznačil možnost spolupráce s Gruzií a Ukrajinou v takovém formátu podle analogie spolupráce Severoatlantické aliance se Švédskem a Finskem. „Vypadá to, že NATO vymýšlí nový formát místo „Plánu činností ohledně členství", aby uklidnilo Gruzii a Ukrajinu", cituje agentura Sputnik list Rezonance. NATO slíbilo Gruzii a Ukrajině členství už před osmi lety, ale ohledně přijetí obou zemí nepanuje v alianci jednota. Jak píše Rezonance, iniciativa ve vytvoření takové flotily na Černém moři vychází od Rumunska a zpracovává se od února. Je zřejmé, že takováto iniciativa společně s dalšími uskutečňovanými kroky NATO, například budováním základen tzv. protiraketové obrany a také přesun zbraní a vojáků do blízkosti ruských hranice, vyvolá nevůli Moskvy.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

11:34 Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

Ti, kteří ovládají náš svět, a tím i naše životy, spoléhají na krátkost a nedokonalost naší paměti. …