Jan Urbach: Naše exilová vláda přispěla k potrestání nacistů

18.04.2017 20:17

Britský list „The Guardian“ informuje, že tento týden budou zveřejněny dokumenty o nacistických zločinech, které jsou v držení londýnské Wienerovy knihovny pro studium holocaustu a genocidy.

Jan Urbach: Naše exilová vláda přispěla k potrestání nacistů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Noviny, ilustrační foto

Dokumenty v elektronické podobě – ve formátu pdf – mají být zájemcům přístupné na stránkách knihovny. Z dokumentů plyne, že významně se o informování o nacistických zločinech zasloužily exilové vlády Československa a Polska, které také jako první žádaly vyvození odpovědnosti za páchání těchto činů.

Československá vláda v Londýně také shromáždila více než 300 stran dokumentů, které usvědčovaly přímo Adolfa Hitlera z podílu na zločinech na českém území. Na jejich základě byl Hitler tajně obžalován, ale až poté, co německé letectvo bombardovalo Londýn. Také Američané zpočátku odmítali soudy s válečnými zločinci, přestože již byla známa fakta o vraždění Židů. Negativní názor mělo i ministerstva zahraničních věcí a antisemitismu části jeho pracovníků. Ministerstvo zahraničí tvrdilo, že by mohly ovlivnit poválečné hospodářské vazby mezi oběma zeměmi. Autor knihy „Lidská práva po Hitlerovi“ Dan Plesch na základě studia dokumentů uvádí, že USA i Velká Británie již v roce 1942 věděly o vyvraždění asi 2 milionů Židů. Přesto Německo dostalo příležitost k naplňování „konečného řešení“ vlastně až do konce války. S osvobozováním Evropy a německých koncentračních a vyhlazovacích táborů však myšlenka tribunálů trestajících pachatele válečných zločinců převážila.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivo Strejček: 20 let členství ČR v EU - pozitiva se hledají těžko

12:17 Ivo Strejček: 20 let členství ČR v EU - pozitiva se hledají těžko

Dvacet let od vstupu České republiky do Evropské unie je významným výročím v historii naší země a za…