Jan Urbach: Orbán - Zmrazení úrokových sazeb hypoték

26.12.2021 11:51 | Komentář

Maďarský premiér Viktor Orbán oznámil, že od ledna budou na šest měsíců zmrazeny úrokové sazby hypotečních úvěrů na říjnové úrovni. Opatření má snížit stále vyšší splátky, které platí domácnosti v souvislosti s rostoucími sazbami maďarské centrální banky. V říjnu byla sazba, od které se odvíjí úroková sazba úvěrů (plus marže) na úrovni 2,04 procenta proti 3,94 procenta v současné době.

Jan Urbach: Orbán - Zmrazení úrokových sazeb hypoték
Foto: Hana Brožková
Popisek: Maďarský premiér Viktor Orbán

"Zvyšujeme minimální mzdu a důchody, zachováváme politiku dotování poplatků za energie a zavádíme pevnou cenu pohonných hmot. Inflace však ovlivňuje i další oblasti, například úroky z dříve přijatých úvěrů. Proto musíme otevřít novou linii obrany, zmrazíme úroky z půjček pro veřejnost," oznámil premiér.

Maďarská národní banka v aktuálním cyklu zvýšila hlavní sazbu o 1,8 procentního bodu, na 3,3 %, což je nejvyšší úroveň od května 2014. Má to být reakce na rostoucí inflaci, která dosáhla 7,4 procenta a je nejvyšší za posledních 14 let. „Inflace ovlivňuje úrokovou sazbu dříve přijatých úvěrů. Proto musíme vybudovat nové obranné linie. Začínáme zmrazovat maloobchodní úrokové sazby,“ řekl Orbán.

Již dříve Orbánova vláda rozhodla o zmrazení cen pohonných hmot na čerpacích stanicích.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

15:57 Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

Denní glosa Filipa Šebesty