Jan Urbach: Podle analýzy má Polsko nárok na německé odškodnění

11.09.2017 21:12

„Z pohledu mezinárodního práva tvrzení, že nároky na odškodnění vyhasly nebo jsou promlčeny, je neodůvodněné,“ vyplývá ze závěru Kanceláře analýz polského Sejmu. Analýzu týkající se možnosti, aby Polsko žádalo Německo o válečné odškodnění si vyžádal poslanec Práva a spravedlnost Arkadiusz Mularczyk.

Jan Urbach: Podle analýzy má Polsko nárok na německé odškodnění
Foto: Archiv
Popisek: Polsko

Dokument tvrdí, že Německo je povinno kompenzovat Polsku škody spojené s obdobím druhé světové války. Experti k takovému závěru dochází s odvoláním na   Haagskou úmluvu a výsledky Postupimské konference.  Analýza rocněž poukazuje na poválečné dohody Německa s jinými státyy, na jichž základě bylo vypláceno  odškodnění.

Ztráty v Polsku byly důsledkem německé válečné činnosti a německé okupační politiky, to je zejména cílené exterminace poslkého obyvatelstva a nucené práce. Polský majetek byl cíleně ničen, čehož jednoznačným důkazem je boření Varšavy.  V poměru k počtu obyvatel a výši národního  majetku bylo Polsko největší ztráty v Evropě.

Kanceláře analýz polského Sejmu  je otázka válečného odškodnění  otevřená. Připomíná také, že podle mezinárodního práva se nepředpokládá promlčení válečných zločinů proti lidskosti ani odškodnění za takové zločiny.

Polsko se může svých nároků domáhat diplomatickým jednáním nebo soudně.

Jan Urbach

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

10:14 Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

Mudrlanti, kterým se dnes v médiích říká experti, vytrubovali do světa, jak prý Írán svůj víkendový …