Jan Urbach: Polská opozice se nemůžu smířit s porážkou

19.07.2020 7:35

Polské prezidentské volby prý nebyly rovné a spravedlivé a nesplňovaly demokratické standardy, tvrdí předseda Občanské platformy Borys Budka.

Jan Urbach: Polská opozice se nemůžu smířit s porážkou
Foto: Archiv
Popisek: Polsko

Z toho plyne i návrh Nejvyššímu soudu, aby prohlásil volby za neplatné. Budka ve vysílání soukromé televizní stanice TVN24, ovládané americkým kapitálem, prohlásil, že volby byly Polákům ukradeny.

Nejvyšší soud může vydat usnesení o neopodstatněnosti stížnosti nebo ji uznat za opodstatněnou, ale s tím, že výsledek voleb nebyl ovlivněn. Soud volby může prohlásit za neplatné v případě, že porušení volebního zákona mělo vliv na jejich výsledek.   Na dotaz, zda  Občanská platforma  rozhodnutí Nejvyššího soudu v případě, že potvrdí platnost voleb, potom předseda platformistů pronesl: „je otázkou, kdo to řekne“. Tvrdí totiž, že soudní komora, která by věc mohla projednávat, byla zvolena „v rozporu s polskou ústavou, stranicky ovládanou Zmeskou soudcovskou radou“ a to by byl problém. Není proto vyloučeno, že by mohlo dojít i na snahu přenést neuspokojenou prezidentkou ambici opozice na půdu bruselských institucí. Připojme ovšem, že krátce po volbách možnost zpochybnit výsledky voleb odmítl předchůdce Budky v čele strany Grzegorz Schetyna a uznal je za legitimní.  Prezidentský úřad obhájil Andrzej Duda ziskem 51,03 procenta proti 48,97 procenta opozičního kandidáta   Rafała Trzaskowského.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …