Jan Urbach: Pozadí „projektu Greta“?

11.12.2019 20:10

Španělský deník ”El Confidencial” minulý týden v souvislosti klimatickým summitem v Madridu zveřejnil investigativní text o projektu Greta Thunberg.

Jan Urbach: Pozadí „projektu Greta“?
Foto: Repro Youtube
Popisek: Klimatická aktivistka Greta Thunbergová

Její příjezd do Španělska média líčila podobně, jako udělování filmového Oscara, ale vystupování samotné švédské teenagerky budilo prý rozpaky. Greta Thunberg prý toho nemá mnoho co říct, na dalších tiskových konferencích pouze vykřikovala hesla, která čte z papíru. Pro mnoho mladých lidí se ovšem díky šikovně dělanému PR stala téměř ikonou boje s klimatickou hrozbou. „El Confidencial” otevřeně píše, že za projektem Greta stojí lobby finančně silných nadací a energetických firem se zájmem o vytlačení uhlí z energetiky. Toto uskupení podporuje nejen „stávky“ vyzdvihující klimatické otázky, ale má vliv i na mínění veřejnosti a pokouší se působit na vlády jednotlivých států.

Rodina Thunbergových je spojena s bruselskou organizací „European Climate Fondation“ (ECF), a to prostřednictvím Daniela Donnera, který je na jedné straně odpovědný za kontakty této nadace s médii, ale současně je také údajným autorem kampaně „akce Greta“. Podle řady informací to měl být právě on, kdo vymyslel akci vysedávání G. Thunbergové před švédským parlamentem s cedulí, požadující silnější aktivity okolo klimatu, a zejména napomáhal vytvoření dnes nekriticky přijímaného obrazu „klimatické aktivistky“.

V souvislosti se zmíněnou ECF je třeba uvést, že na jejím financování se podílí, když už jsme ve Švédsku, např. také Ikea, která – jakou náhodou - hodlá rozjet obchody se solárními panely. Dalšími podporovateli je např. Rockefeller Brothers Fund nebo Bloomberg Philanthropies či prostřednictvím své nadace firma Hewlett Packard. Na seznamu podporovatelů je také ClimateWorks Foundation s níž je spojena řada firem s celosvětovým vlivem. Jde např. o Allianz, Axa, Bank of America, Merryll Lynch, Citi , Credit Suisse, HSBC, JP Morgan…

Síť skupin tzv. bojovníků proti klimatické katastrofě, podporovaná velkými světovými finančními skupinami, naznačuje, že Greta Thunbergová vede boj, který může být jejím lukrativním zdrojem živobytí, uvádí se také v článku španělského listu.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …