Jan Urbach: Rusko prý zasadilo velkou ránu právům LGBTQI+

26.11.2022 18:33 | Komentář

Americký ministr zahraničí Anthony Blinken na svém twitterovém účtu vyzval ruské poslance, aby odmítli zákon, zakazující LGBT propagandu v Rusku. Blinken tvrdí, že jde o zásah do práv a projevu LGBT.

Jan Urbach: Rusko prý zasadilo velkou ránu právům LGBTQI+
Foto: pixabay.com
Popisek: LGBT vlajka

„Navrhované rozšíření ruského zákazu LGBTQI+ informací by bylo další velkou ranou pro svobodu slova a lidská práva LGBTQI+ lidí v Rusku. Vyzýváme ruské zákonodárce, aby zákon stáhli a respektovali lidská práva a důstojnost všech,“ uvedl před čtvrtečním třetím hlasováním ve Státní dumě.

Navzdory tomuto apelu z Washingtonu Státní duma, dolní komora parlamentu, ve čtvrtek ve třetím čtení návrh zákona, který zakazuje propagaci LGBT agendy, schválila. Šíření tezí LGBT hnutí, včetně nabádání ke změně pohlaví, bude zakázáno v tradičních hromadných sdělovacích prostředcích, na internetu, v knihách, audiovizuálních službách, filmech v kinech a reklamních sděleních, informovala k zákonu agentura Interfax.

Ruští poslanci rozšířili seznam obsahu zakázaného pro šíření dětem, který zahrnuje propagaci a předvádění netradičních sexuálních vztahů a/nebo preferencí a také informace, které mohou děti přimět ke změně pohlaví. Zavádí se nové označení, které odděluje pojmy „demonstrace“ a „propaganda“.

Anketa

Skončí válka na Ukrajině v roce 2023?

57%
43%
hlasovalo: 17933 lidí

Zavádí se nový systém na ochranu přístupu k televiznímu a rozhlasovému vysílání obsahu zakázaného dětem, a také označení věku v propagačních materiálech takového obsahu. Nové předpisy navíc zpřísnily omezení reklamních sdělení, která nebudou moci obsahovat informace naznačující netradiční vztahy nebo sexuální preference.

Celkem 390 jde o balíček novel až pěti zákonů. Spolu s nimi byly zavedeny také novely zákona o správních deliktech. Byly zavedeny pokuty za LGBT propagandu: 50-400 tisíc rublů pro fyzické osoby, 100-800 tisíc rublů pro osoby ve veřejných funkcích a 800 tisíc - 5 milionů rublů nebo pozastavení činnosti až na 90 dní pro právnické osoby.

Za propagaci pedofilie jsou tresty 200-800 tisíc rublů pro fyzické osoby, 400 tisíc-2 miliony rublů pro osoby ve veřejných funkcích a 1-10 milionů rublů nebo pozastavení činnosti až na 90 dnů pro právnické osoby.

LGBT demonstrace a informace vybízející ke změně pohlaví mezi teenagery budou potrestány pokutami 50-200 tisíc. Rublů pro fyzické osoby, 100-400 tisíc rublů pro osoby ve veřejných funkcích a 800 tisíc – 4 miliony rublů nebo pozastavení činnosti až na 90 dnů pro právnické osoby.

Správní sankce bude rovněž postihována za propagaci změny pohlaví šířením informací nebo prováděním veřejných aktivit s cílem prezentovat změnu pohlaví jako atraktivní nebo propagovat informace o změně pohlaví, které vzbuzují zájem o takové aktivity. Takové činy mají za následek uložení správní pokuty právnické osobě ve výši 50–100 rublů, pro osoby ve veřejných funkcích 100-200 tisíc rublů, pro právnické osoby od 800 tisíc do jednoho milionu rublů nebo správní pozastavení činnosti na dobu až 90 dnů.

Pro cizince a osoby bez státní příslušnosti návrh zákona počítá za výše uvedené trestné činy se správním vyhoštěním z Ruské federace.

Kromě toho byla schválena novela, která zakazuje prodej zboží, včetně zboží dováženého, obsahujícího informace, které mohou v případě šíření vést ke správní nebo trestní odpovědnosti.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…