Jan Urbach: Situace hrozí výbuchem, je třeba zmírnit napětí

25.06.2021 9:01

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu ve středu ve svém projevu na Moskevské mezinárodní bezpečnostní konferenci uvedl, že situace v Evropě hrozí výbuchem, a že je třeba učinit kroky ke zmírnění napětí. Šojgu obvinil NATO, že se změnilo v „globální alianci“ s cílem zadržet Rusko a Čínu.

Jan Urbach: Situace hrozí výbuchem, je třeba zmírnit napětí
Foto: YouTube
Popisek: Vladimir Putin při projevu

Šojgu zdůraznil, že země NATO zvyšují své rozpočty na obranu. Zhodnotil, že summit NATO v Bruselu dne 14. června se stal „potvrzením transformace NATO z regionální aliance na globální vojensko-politickou alianci“, jejímž cílem je ovládnout Rusko a Čínu.

Ve vystoupení ministra obrany také zaznělo, že Rusko navrhuje, aby se vojenská cvičení konala dále od jeho hranic.

Ruský prezident Vladimir Putin v poselství účastníkům konference, kterou každoročn pořádá ministerstvo obrany, obvinil NATO z odmítnutí zvažovat návrhy Moskvy na zmírnění napětí a snížení rizika incidentů. „Rusko nemůže nebýt znepokojeno pokračujícím posilováním vojenského potenciálu a infrastruktury NATO poblíž našich hranic,“ uvedl Putin. Vyjádřil naději, že „nakonec zvítězí zdravý rozum a vůle rozvíjet konstruktivní vztahy s Ruskem“.

Putin rovněž zdůraznil, že Rusko nikdy nezapomíná na svou odpovědnost za bezpečnost a rozvoj sousedních zemí, s nimiž je „úzce spojeno historickými, kulturními a mezilidskými vazbami“. Ujistil, že ruské orgány mají v úmyslu dále přispívat k deeskalaci regionálních konfliktů a k posílení míru a stability na kontinentu.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…