Jan Urbach: Skončí po referendu americký Stát Kalifornie?

15.06.2018 9:36

Občané amerického unijního státu Kalifornie budou pravděpodobně hlasovat o rozdělení na tři části. Stoupenci inciativy CAL3 splnili podmínku předložení 365 tisíc podpisů podporujících takový návrh, což umožňuje, aby se o návrhu hlasovalo.

Jan Urbach: Skončí po referendu americký Stát Kalifornie?
Foto: pixabay.com
Popisek: USA- ilustrační foto

Mělo by se tak stát v průběhu voleb 6. listopadu. Podle organizátorů podpisové akce bylo sesbíráno 600 tisíc podpisů ze všech 58 hrabství.

Referendum o rozdělení na Kalifornii, Jižní Kalifornii a Severní Kalifornii, všechny přibližně se stejným počtem obyvatel, by však bylo začátkem dlouhého procesu, na jehož konci by bylo stvrzení amerického Kongresu. Za iniciativou stojí miliardář Tim Draper, který se referendum snažil vyvolat již v letech 2012 a 2014. Konání referenda tehdy bylo ale zmařeno úřednickým  zneplatněním značné části sebraných  podpisů. Rozdělení rozlohou třetího největšího a nejlidnatějšího amerického státu je stálým  cílem, jen se mění počet nových států. V roce 2012 Drappel navrhoval rozdělení na dvě části, o dva roky později  dokonce na šest států. Připomeňme, že po vyhnání indiánských kmenů se území Kalifornie stalo součástí španělské říše a spadala pod  místokrálovství Nové Španělsko. V  roce 1821 z této kolonie vzniklo Mexiko a (Spojené státy mexické) a jedním z jeho teritorií byla i Alta California. Po mexicko-americké válce   v letech 1846–1848 bylo území historické Kalifornie rozděleno mezi oba státy. Severní (americká) část byla roku 1850 rozdělena mezi státy Kalifornii a teritoria Nové Mexiko a Utah, mexická  část tvořila až do roku 1930 jeden celek, který byl rozdělen na dvě teritoria, později přeměněná na  mexické státy.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

15:57 Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

Denní glosa Filipa Šebesty