Jan Urbach: Socialistický premiér Valls nahrává Le Penové

07.07.2016 17:05

Mimořádně kontroverzní postup zvolila pro prosazení sporného návrhu nového zákoníku práce socialistická vláda premiéra Manuela Vallse. Legislativním procesem prochází bez souhlasu poslanců.

Jan Urbach: Socialistický premiér Valls nahrává Le Penové
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marine Le Pen

Ačkoli ani ve druhém čtení v Národním shromáždění nezískal podporu, využila k jeho schválení zvláštního ustanovení francouzské ústavy. Valls využil této možnosti vzhledem na odpor levicových i pravicových poslanců. V prvém čtení v květnu vláda o návrhu vůbec nenechala hlasovat. Poslanci na protest proti takovému - podle jejich hodnocení - nedemokratickému jednání opustili jednací sál.

Návrh nyní bude projednávat Senát a poté se vrátí do Národního shromáždění. Socialistický premiér chce zákoník prosadit navzdory protestům vlastní strany a odborářů. Francií tak již týdny zmítají protesty, přičemž právě dnes pochovaly Paříží tisíce odborářů. Kromě jiného nový zákoník práce zaměstnavatelům umožňuje snadnější propouštění a najímání zaměstnanců a snižuje jejich právní ochranu. Právě v této politice socialistů je možné vidět příčinu růstu popularity Národní fronty a Marine Le Penové. Ostatně již v roce 2015 v regionálních volbách Le Penová převzala významnou část voličského elektorátu socialistů. Kromě pravice může z takové politiky socialistů těžit také Jean-Luc Mélenchon a Parti de gauche.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

15:49 Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

Denní glosa Ladislava Jakla