Jan Urbach: V Mnichově se sešel 71. Sudetoněmecký den

19.07.2021 20:37

Po roční přestávce se sešli v Mnichově zástupci sudetských Němců, když původně se jejich setkání mělo konat jako tradičně o Svatodušních svátcích. Kvůli koroně musel být loni zrušen Sudetoněmecký den a letos se sešli jen v malém měřítku protože museli dodržovat hygienické předpisy kvůli pandemii.

Jan Urbach: V Mnichově se sešel 71. Sudetoněmecký den
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bernd Posselt

Po bolestivé přestávce trvající jeden a půl roku je nyní čas na obnovení sousedských vztahů, prohlásil na začátku jednání Bernd Posselt, mluvčí sudetoněmecké národnostní skupiny, které proběhlo pod heslem "Odpovědnost za vlast - naše cesta do budoucnosti". Program byl zredukován, když místo několika tisíc lidí se jich v mnichovském Gasteigu sešlo jen několik stovek. Podle Posselta jeho cílem bylo vyslat signál k novému začátku v německo-českých, bavorsko-českých a sudetoněmecko-českých vztazích, které v době korony velmi utrpěly a byly přerušeny.

Vrcholem setkání se považovalo udělení Evropské ceny Karla Velikého bývalému českému ministru kultury za KDU/ČSL Danielu Hermanovi, který je sdružením považován za stavitele mostů mezi Němci a Čechy. V děkovném projevu vyznamenaný označil cenu za podporou v budování přátelství mezi Němci a Čechy a v boření vzájemných předsudků a varoval před upřednostňováním krátkodobých národních cílů na úkor celoevropské svobody. Jak známo byl v roce 2016 prvním českým ministrem, který se Sudetoněmeckého dne zúčastnil, což vyvolalo na naší politické scéně kontroverzní názory. Hlavním řečníkem byl předseda křesťanských sociálů - CSU, bavorský premiér Markus Söder který zdůraznil že bez sudetských Němců je Bavorsko dnes nepředstavitelné, ač při jejich příchodu do země po druhé světové válce měli někteří tehdejší obyvatelé předsudky.

Zdůraznil také, že ústředním úkolem Bavorska je péče o sousedství s Českem a že během vyhrocených okamžiků pandemie nemoci covid-19 byla spolupráce mezi Prahou a Mnichovem důležitá. Ještě před Dnem bavorská ministryně pro evropské záležitosti Melanie Humlová odcestovala do Prahy k jednání , kdy zdůraznila, že "Česká republika je pro Bavorsko blízkým a důležitým partnerem, se kterým udržujeme velmi přátelské vztahy." Konkrétně bylo dohodnuto zintenzivnění vzájemných výměn mládeže. Česká republika bude jednou z cílových zemí nadace "Bavorská výměna mládeže", kterou nově založil spolkový“ Svobodný stát Bavorsko.“ Na začátku se budou setkávat mateřské a základní školy v příhraniční oblasti s Českou republikou.

Na Sudetoněmeckém dnu vystoupil parlamentní státní tajemník spolkového ministra vnitra Stephan Mayer, starostka Mnichova Katrin Habenschadenová a předávání kulturních i sponzorských cen předcházel projev bavorské ministryně sociálních věcí Caroliny Trautnerové. Vyvrcholením byla pontifikální mše v kostele svatého Michala s regenburským biskupem Rudolfem Voderholzerem, který je sám sudetoněmeckého původu. Sdělovací prostředky nevěnovaly pozornost této události vzhledem převažujícím informacím o dramatických přírodních událostech které právě v této době zasáhly Bavorsko.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Jemelík: Perly senátorky Kovářové

9:44 Zdeněk Jemelík: Perly senátorky Kovářové

Z fotografie na stránkách Parlamentních listů se na mne usmívá veselá stařenka. Je to senátorka Dani…