Jan Urbach: V SPD roste kritika ministra zahraničí Maase

30.04.2018 20:23

V německých sdělovacích prostředcích se objevily spekulace, že ministr zahraničních věcí Heiko Maas bude ze svého postu odstraněn. Důvodem má být příliš ostrý kurz proti Rusku.

Jan Urbach: V SPD roste kritika ministra zahraničí Maase
Foto: SPD
Popisek: Sozialdemokratische Partei Deutschlands

Na setkání šéfů diplomacie nejprůmyslovějších států v Torontu Maas zablokoval účast Vladimira Putina na červnovém setkání představitelů států G7 v Torontu. Prohlásil, že Rusko nesplnilo podmínky, které mu byly dány po připojení Krymu k Ruské federaci, nedošlo k žádným změnám a není proto v této chvíli o čem hovořit.

Maas tak sleduje linii kancléřky Angely Merkelové držet na distanc V. Putina a udržet jednotu Západu vůči Rusku. Německá sociální demokracie, jíž je Maas členem, ale několik let prosazuje politiku sblížení s Moskvou. Bývalý ministr zahraničí a předseda strany Sigmar Gabriel hovořil o potřebě oslabení protiruských sankcí, protože znamenají pro německé hospodářství velké ztráty.

Politika porozumění s Ruskem je v sociální demokracii trendem od kancléře Gerharda Schrödera. Bývalý šéf SPD Matthias Platzeck, nyní předseda Německo-ruského fóra, tvrdí, že požadavek, aby Rusko přijalo západní standardy „nemá nic společného s realitou“.

Maasova politika je proto podrobena kritice členů vlastní strany, zejména z východních spolkových zemí, které sankcemi velmi utrpěly, pokles exportu dosáhl až 50 procent. Kritická je ovšem také CSU. Horst Seehofer jako předseda bavorské vlády v poslední době každoročně jezdil do Moskvy a snažil se otevřít cestu pro export bavorské produkce.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…