Jan Urbach: Zelenský je prý připravený jednat o příměří a neutralitě Ukrajiny

25.02.2022 15:02 | Komentář

Na videu zveřejněném dnes ráno ukrajinský prezident Volodymyr Zelenský poznamenal, že jeho země zůstala „osamocená“ tváří v tvář ruské agresi, na kterou „nejmocnější síly světa hledí z dálky“. Kdo je připraven garantovat vstup Ukrajiny do NATO? Upřímně, každý se bojí,“ řekl dříve ukrajinský prezident. „Ruska se nebojíme. Nebojíme se mluvit s Ruskem. Nebojíme se mluvit o všem – o bezpečnostních zárukách pro náš stát. Nebojíme se mluvit o neutrálním postavení (...) Musíme mluvit o konci této invaze. Musíme mluvit o příměří, “ zdůraznil.

Jan Urbach: Zelenský je prý připravený jednat o příměří a neutralitě Ukrajiny
Foto: Repro Youtube
Popisek: Ukrajinský prezident Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj

"Druhé ráno rozsáhlé války." Ve čtyři hodiny pokračovaly ruské síly v raketových útocích na ukrajinské území. Říká se, že civilní zařízení pro ně nejsou cílem. Je to lež. Ve skutečnosti nerozlišují, ve kterých oblastech působí,“ začal ukrajinský prezident svůj ranní projev.

„Stejně jako včera jsou vojáci a civilisté napadeni Rusy stejnou měrou. Účelem tohoto útoku je vyvinout tlak na vás, občany Ukrajiny, abyste vyvinuli tlak na celou naši společnost. Zdůrazňuji: nejen na vládu – na všechny Ukrajince. A dnes - ještě více než včera, “dodal.

„Naši chlapci a děvčata – všichni obránci Ukrajiny – první den nedovolili nepříteli provést operační plán invaze. Ukrajinci ukazují skutečné hrdinství. Nepřítel byl zastaven ve většině směrů. Boje probíhají,“ tvrdí ukrajinský prezident.

„Dnes ráno bráníme naši zemi sami, stejně jako včera. Nejmocnější síly na světě se dívají z dálky,“ prohlásil Zelenský. Přesvědčily včerejší sankce Rusko? Slyšíme na obloze a vidíme na zemi, že to nestačí. Zahraniční jednotky se stále snaží být na našem území aktivnější,“ dodal.

"Rusko s námi bude muset dříve nebo později mluvit." Promluvme si o tom, jak ukončit boj a zastavit invazi. Čím dříve dialog začne, tím menší budou ztráty Ruska,“ uzavřel.

Zelenský zdůraznil, že v Kyjevě zůstal „se svými lidmi“. Na Ukrajině má být i jeho rodina, protože „není zrádce, ale občan Ukrajiny“.

„Máme také informace, že do Kyjeva vstoupily nepřátelské podvratné skupiny. Proto žádám obyvatele Kyjeva: buďte opatrní, respektujte pravidla zákazu vycházení. Zůstávám ve vládní čtvrti spolu se všemi, kteří jsou nezbytní pro práci ústřední vlády, “řekl Zelenský.

„Bez ohledu na to, kolik jsem dnes vedl rozhovory s vůdci různých zemí, slyšel jsem pár věcí. Za prvé, jsme podporováni. A jsem vděčný každému státu, který Ukrajině pomáhá konkrétně, a nejen slovy. Ale je tu ještě jedna věc – na obranu našeho státu jsme zůstali sami. Kdo je připraven s námi bojovat? Upřímně - takové nevidím. Kdo je připraven garantovat vstup Ukrajiny do NATO? Upřímně, každý se bojí, “řekla hlava státu.

„Dnes jsme z Moskvy slyšeli, že si stále chtějí promluvit. Chtějí mluvit o neutrálním postavení Ukrajiny. Všem partnerům našeho státu říkám: nyní je důležitý okamžik – rozhoduje se o osudu naší země. Ptám se jich: jste s námi? Odpovídají, že jsou s námi. Ale nejsou připraveni pozvat nás do aliance. Dnes jsem se zeptal sedmadvaceti evropských lídrů, zda by Ukrajina měla být v NATO. zeptal jsem se přímo. Všichni se bojí. Neodpovídají, “informoval Zelęnský.

„Nebojíme se ničeho. Nebojíme se bránit naši zemi. My se Ruska nebojíme. Nebojíme se mluvit s Ruskem. Nebojíme se mluvit o všem – o bezpečnostních zárukách pro náš stát. Nebojíme se mluvit o neutrálním stavu. Teď nejsme v NATO. Ale hlavně – jaké budeme mít bezpečnostní záruky? Které země je poskytnou? Musíme mluvit o konci této invaze. Musíme mluvit o příměří, shrnul prezident Ukrajiny.

Aktualizace:

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes novinářům řekl, že Kreml věnoval pozornost prohlášení o připravenosti Zelenského k jednání o neutrálním statusu Ukrajiny a bude ho analyzovat, považuje to za „spíše posun k pozitivnímu“.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.