Jan Vávra: Češi a elektronické systémy

15.05.2013 7:28

Pokud se někdo z politiků nebo novinářů ještě diví, proč politika, státní instituce - a s nimi celý současný politický systém - ztrácejí důvěru občanů, tak můžeme posloužit dalším ukázkovým příkladem. Z kontrolní zprávy Nejvyššího kontrolního úřadu vyplývá, že po nejdražších dálnicích v Evropě, neuvěřitelně drahé Opencard, vydařené sKartě a dalších povedených zakázkách na různé informační systémy, vyprodukovali naši politici asi nejdražší systém na vybírání mýtného.

Jan Vávra: Češi a elektronické systémy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dálnice, ilustrační foto

 

NKÚ zjistil, že za mýto se během pěti let vybralo 30 miliard korun. Úspěch, chtělo by se říci. Jenže vtip je v tom, že polovinu dostala firma Kapsch, která systém provozuje. A tak zatímco v Rakousku a Švýcarsku získal stát 1 miliardu eur ročně, český stát získal jen 0,6 miliardy eur. Zatímco u nás náklady na provoz činí 50 % výnosů, v Německu náklady za prvních 5 let provozu stály jen 15 %. A to ještě Němci nejsou spokojeni a chtějí po provozovateli pokutu 7 milionů eur.  
 
To ale není všechno. Firma Kapsch nevymáhá nezaplacené mýtné. Ředitelství silnic a dálnic si proto – jako je u nás zvykem - najalo soukromou advokátní kancelář. A jako bývá u nás rovněž zvykem, spoluvlastníkem kanceláře je bývalý ministr spravedlnosti Pavel Němec. Za vymáhání platí státní společnost advokátů 60 milionů korun. Přitom podle zprávy NKÚ vymohl pan Němec se svými partnery mýto za 18 milionů. Jistě dobrý obchod, ovšem nikoli pro stát.  
 
Není divu, že NKÚ dospěl k závěru, že papírové dálniční známky byly pro stát výhodnější. Odpovědnost za odkloněné miliardy nesou samozřejmě tehdejší ministři dopravy Milan Šimonovský za KDU a pak zázračně zbohatlý Aleš Řebíček z ODS. Ovšem to, že zakázka na vybudování mýtného systému probíhá krajně podezřele, se tušilo již v době, kdy soutěž probíhala. Příliš mnoho politiků mělo mimořádný zájem na tom, aby zakázku - přes všechny problémy - získala rakouská firma Kapsch. Nyní, když Nejvyšší kontrolní úřad sečetl náklady a výnosy, se ukazuje, že v naší politice platí jasná rovnice. Čím více politiků prosazuje určitou státní zakázku, tím ta zakázka bude dražší.  
 
Pokud závěry NKÚ opět vyzní do ztracena a nikdo neponese za takové hospodaření s veřejnými prostředky odpovědnost, veřejnost politikům nikdy neuvěří, že to s bojem proti korupci myslí aspoň trochu vážně. Vzhledem k tomu, že všechny politické strany mlčí, můžeme ale usuzovat, že na vyšetření nemá zájem nikdo.  
 
Jedno je ale již jisté. Voliči by měli politikům zakázat zavádět na státní útraty jakákoli elektronická zařízení. Žádné elektronické karty, žádná elektronická měření. Z toho mají prospěch všichni kolem, ale veřejné rozpočty nikdy. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…