Jan Vávra: Konec pravice v Čechách?

27.04.2013 15:15

Podle ekonomů jsou jedním z hlavních důvodů aktuálního poklesu české koruny vůči všem hlavním měnám problémy české ekonomiky, která se už přes rok nedokázala vymanit z recese. Nezdá se ovšem, že by bídný stav českého hospodářství vyburcoval vládní politiky k nějaké aktivitě, ať již na poli hospodářské politiky či v jakékoli jiné oblasti. Naopak se zdá, že jsou buď nadále spokojeni, nebo že již zcela propadli apatii a jsou smířeni s příští drtivou volební porážkou.

Jan Vávra: Konec pravice v Čechách?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Nečas s Miroslavem Kalouskem

 

V případě TOP 09 platí asi první varianta. Strana věrně následující tahy svého prvního místopředsedy Miroslava Kalouska je jednak zřejmě přesvědčena, že bude těžit z odchodu pravicových voličů od ODS, případně, že jim další předvolební číro na hlavě Karla Schwarzenberga zajistí dostatek voličů, jako tomu bylo v prezidentských volbách.  
 
Naproti tomu se dříve hlavní pravicová strana – tedy ODS - ocitla v jakési dlouhodobé agónii. Ačkoli preference vytrvale klesají a členská základna se tenčí, premiér Nečas se stále tváří, že se nic neděje. Z ostatních politiků kolem něho sálá bezradnost. Jediný, kdo se pokouší pozvednout prapor pravicové politiky, je ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba, který se svojí vlastní horečnou angažovaností snad snaží nahradit nedostatek aktivity všech ostatních. Problémem ovšem je, že jeho nápady zabíhají snad do všech oblastí, takže z nich nelze vyčíst jakoukoli jasnou strategii.  
 
Ovšem nejen z pravicových politiků, ale i z řad politických komentátorů hlásících se dlouhodobě k pravici, je cítit bezradnost a smíření s volební porážkou. Slyšíme pouze lamentování nad údajným populismem opozice, ale postrádáme jakoukoli vůli hledat pozitivní a praktické řešení. Naše neokonzervativce - zdá se – zradili ideologické poučky, kterým věřili. Současná ekonomika - a obecně svět kolem nich - nefungují podle neokonzervativních teoretických postulátů. Politici i komentátoři současné situaci nerozumí a nejsou proto schopni formulovat jakýkoli realistický program.  
 
Vláda již vlastně oznámila, že splnila svůj program a že od ní toho již nelze mnoho čekat. Nejhorší ovšem je, že tato bezradnost vyústila v rezignaci na to hlavní, co je úkolem každé politické reprezentace. Tedy řízení státu, formulace a provádění především jeho hospodářské politiky. V současné situaci nás víceméně zachraňuje členství v EU, zejména ekonomické možnosti, které jsou s ním spojeny. Jak by to s naším státem vypadalo, kdybychom byli ponecháni na pospas sami sobě, si snad ani nechtějme představit.

Komentář zazněl v pořadu Názory a argumenty na Českém rozhlase Plus. Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: O ruských špionech

16:14 Petr Hampl: O ruských špionech

Denní glosy Petra Hampla.