Jan Vávra: Nezrušíme Den vítězství?

09.05.2013 17:42

Den vítězství, dříve snad nejvýznamnější státní svátek, proběhl – s jednou výjimkou - za minimálního zájmu veřejnosti i politiků. Tím se jen završil dlouhodobý trend, kdy oslavy konce 2. světové války ustupují do pozadí a zájem politiků, médií i veřejnosti poutají svátky nějakým způsobem spojené s upevňováním naší národní identity, jako je svátek svatého Václava, Cyrilometodějské slavnosti nebo vznik samostatného Československa. 8. květen takovým svátkem určitě není.

Jan Vávra: Nezrušíme Den vítězství?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na vrchu Vítkov se konal pietní akt při příležitosti 68. výročí ukončení 2. světové války

Na porážce Hitlerovského Německa se podílela malá část národa, ať již šlo o vojenské letce v Británii, vojáky Svobodovy armády i aktivní účastníky pražského povstání. Nakonec právě proto věnovali výročí pražského povstání politici větší pozornost, než samotnému Dnu vítězství.

Výjimkou jsou tradičně oslavy v Plzni. Zde každý rok vyjíždí do ulic staré vojenské jeepy, lidé vyvěsí vlajky, pořádají se různé koncerty a oslavy. Je samozřejmě pochopitelné, že jezdit v jeepu je atraktivnější, než jezdit s gzikem, případně na vozech tažených vyhublými koníky. Stejně jak se na koncertech lépe vyjímá jazz a rock and roll, než častušky.

Přesto tak masivní vytěsňování jedné – a to dosti významné - části naší minulosti nemusí vést k dobrým koncům. Naše území osvobodila – nebo zabrala, pokud chcete – sovětská armáda. Prahu pak osvobodily jednotky generála Vlasova, které původně spolupracovaly s nacisty. Ruské jednotky byly samozřejmě velmi vítány, zásluhy Vlasovců byly již řadě českých vlastenců mnohem méně příjemné. K čemu sovětská přítomnost vedla a jak jsme s ní naložili, není třeba rozebírat.

Pokud tedy chceme na nepříjemné a nejednoznačné stránky své minulosti zapomenout, nemusí to být ku prospěchu našeho budoucího rozhodování.

Vytěsňováním sovětské armády – ale i Vlasovců - z našeho novodobého pojetí Dne vítězství a vzpomínáním pouze na Američany, se sami sobě snažíme demonstrovat, že patříme do západní sféry a nějaké Rusko se nás netýká. To samozřejmě není pravda, o čemž se můžeme přesvědčit každý den při četbě novin. Jsme ve sféře, o kterou mají Rusové mimořádný zájem, a my jim k tomu často pomáháme. Kromě jiného zapomínáme, že si takový luxus můžeme dovolit pouze díky členství v - námi tolik kritizované - Evropské unii, jejíž existence má zásadní zásluhu na tom, že můžeme na válku vzpomínat jako na pradávnou minulost.

Nadšení pro Američany se dalo chápat několik let po pádu komunismu, protože tehdy byl podíl americké armády na našem osvobození tabu. 23 let po konci totalitního režimu mají ale takto pojaté oslavy charakter kýče. Pokud se našim politickým a intelektuálním elitám nepodaří obraz konce 2. světové války aspoň trochu korigovat, bylo by mnohem racionálnější 8. květen jako státní svátek rovnou zrušit. V současném pojetí jde stejně jen o další den volna. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – díl 354. Karel Kryl – Titulkář

16:40 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – díl 354. Karel Kryl – Titulkář

Každý zná Karla Kryla jako písničkáře, ale už méně jako básníka, natož autora drobnějších próz, psan…