Jan Vávra: Opravdu bude líp?

26.09.2013 20:20

Není pochyb o tom, že nastávající volby dost významně přemalují politickou mapu. Značná část veřejnosti je nespokojena se stávající politickou reprezentací a hledá způsoby, jak jí to dát najevo. Před minulými volbami panovala také nespokojenost se společenskou situací, byť nenabrala zdaleka takových rozměrů jako dnes.

Jan Vávra: Opravdu bude líp?
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Andrej Babiš na mítinku

Existovalo i zklamání z nových stran, tehdy koncentrované zejména do Strany zelených, která původně vzbuzovala značné naděje, aby je pak svým angažmá v Topolánkově vládě zcela zlikvidovala. Naděje veřejnosti se tak upnuly na nově se vynořivší strany, tedy TOP 09 a zejména na Věci veřejné. Ovšem tato strana jak vším, co o ni postupně vyšlo najevo, tak chováním svých představitelů ještě mnohonásobně překonala Martina Bursíka a legendární Kateřinu Jacques.  

Dalo by se očekávat, že veřejnost bude k podobným rychlokvašeným projektům skeptická a bude střízlivěji posuzovat jejich schopnost splnit očekávání, které se snaží vybudit. Raketový nárůst preferencí Babišova hnutí ANO, který zaznamenalo více průzkumů provedených v posledních dnech, ale ukazuje, že sliby o tom, že jsme jiní než stávající politici a budeme tedy všechno dělat jinak, takže brzy bude líp, zní příliš sladce. Čím větší frustrace se společnosti zmocňuje, tím více vzrůstá její ochota uvěřit jednoduchým návodům, pokud jsou pronášeny sebevědomými vůdci s patřičným leskem v očích.  

Zajímavé je, že ostatní netradiční strany zdaleka takový úspěch nezaznamenávají. Je sice pravděpodobné, že se do sněmovny dostane více malých stran se ziskem něco málo nad 5 procenty, ale Babišovo hnutí nad nimi zatím ční. Podíváme-li se na důvody, proč tomu tak je, zjistíme, že u žádné jiné nové strany nevidíme takové nasazení jako u Andreje Babiše. Nejde jen o finanční prostředky, ve kterých žádná strana nemůže hnutí ANO konkurovat. Jde o výběr témat, přesvědčivost jejich prezentace a vůli vyhrát. Jedinou výjimkou – pokud jde o osobní nasazení, je Jana Bobošíková, tu ovšem zcela diskredituje její příliš známá minulost.  

Dosavadní vzestup Babišova hnutí dokládá neurčitost, neujasněnost a fádnost kampaní většiny politických stran. Babiš je sice všude vidět díky svým penězům, ale především jde vhodně volenými výkřiky vstříc většinové nespokojenosti. To se – dodejme že naštěstí – nedaří takovému Okamurovi, jehož sázka na přímou demokracii neosloví zdaleka tolik lidí, podobně jako je neosloví zásadová obrana demokratických principů z úst Miroslava Kalouska.  

Ke cti sociální demokracie je třeba říct, že svoji kampaň nestaví na emocionálních výkřicích, ale pokouší se – aspoň v určitých případech – o věcnost. Chtělo by to ale ještě nějaký nápad a trochu lesku v očích. Pokud žádná z politických stran nepřijde na poslední chvíli s přesvědčivým lákadlem, může se počet dušiček nalákaný Andrejem Babišem ještě významně rozšířit.

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

MUDr. Ivan David, CSc. byl položen dotaz

Výkupné

Kolik by se mělo platit za jednoho nepřijatého migranta a komu? Kdo bude rozhodovat a kontrolovat komu a na co byly peníze přiděleny? A není tak trochu jak obchodovat s býlím masem?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Robert „Kennedy“ Fico?!?

18:08 Pavel Foltán: Robert „Kennedy“ Fico?!?

„The Live and Times of Judge Roy Bean“ (USA 1972) anebo „The Postman“ (USA 1997) a podobně. Tam to c…