Jan Vítek: Ke Trumpově projevu - odstartováno

01.03.2017 12:56

Ačkoli prezidenský kandidát Donald Trump slíbil Američanům, že válka a agrese nebude jeho « prvním popudem » v zahraniční politice, jako POTUS (President of the United States) jim včera představil návrh rozpočtu na příští rok, který předpokládá destiprocentní zvýšení výdajů na zbrojení. Jde o sumičku ve výši 54.000.000.000 dolarů.

Jan Vítek: Ke Trumpově projevu - odstartováno
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Donald Trump

Kde ji vezme ? Z rozpočtů ostatních rozpočtových odvětví, jako třeba agentury pro ochranu životního prostředí, rozvojové a humanitární pomoci, a příspěvků OSN a jí přidruženým mezinárodním organizacím. Navíc zeštíhlí výdaje na veřejné služby, zdravotnictví, školství a podporu občanů v nouzi. Klasické.

«Když jsem byl mladý, na fakultě, lidé říkali, že jsme nikdy neprohráli žádnou válku, « řekl nedávno na setkání s americkými guvernéry. « Dnes žádnou válku nevyhráváme…My buď musíme (příští) válku vyhrát, anebo se do ní nepouštět. »

Máme nyní jasno, pro co se rozhodl.  Pro « rozpočet rozumu », jak sdělil americkému lidu.

Pro nás všechny dodal : «Tento rozpočet je historická událost. Poselství světu, v těchto nebezpčných časech, o americké síle, bezpečnosti a odhodlání. »

USA vydaly v roce 2015 na zbrojení 597.000.000.000 dolarů, třikrát víc nežli Čína, která skončila v předloňském zbrojním kole na druhém místě.

POTUS zavelel : Připravte se, zakleknout, pozor START! 

Nové závody ve zbrojení začínají.

Některé výňatky z agentur ke včerejšímu projevu 

Temné zabarvení jeho lednového inauguračního projevu tentokrát nahradil optimismus a výzva k podpoře ze strany obou parlamentních stran. "Prezident proslulý svou nevázaností byl vstřícnější a věcnější, stal se bezmála diplomatem. Trumpův projev byl zajímavý tím, jak připomínal obdobná vystoupení dřívějších amerických prezidentů. Slyšeli jsme ale stejnou dávku vznešených slibů, které charakterizovaly jeho kampaň. Nevysvětlil ale, jak bude sliby realizovat, nemluvě o finančních nákladech. Občas to skutečně vypadalo, že se stále ještě uchází o úřad.

Ted Cruz, texaský senátor, který s Trumpem tvrdě bojoval o republikánskou nominaci řekl :  «Mou prioritou v Senátu byla vždy zaměstnanost a hospodářský růst. Proto mě řeč prezidenta tolik naplnila energií. »

Vyšlo v rámci mediální spolupráce s Literárními novinami.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jan Campbell: K věčnému míru

11:24 Jan Campbell: K věčnému míru

V mnoha zemích na světě, nehledě na harašení zbraněmi, tisknutí bezcenných dolarů a euro, dodávek zb…