Jan Vondrouš: Permanentní volební rok

10.08.2013 22:18

Kdo si myslí, že za dva měsíce získá sněmovnu, nic nezíská. Dopadne jako Strana zelených, veverky či uhelné sklady, tedy dopadne jak sedláci u Chlumce...Sněmovní volby se totiž deklasovaly na mediální hříčku oblbování voličů, místo permanentní politické práce pro občany.

Jan Vondrouš: Permanentní volební rok
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební místnost

"Na Bělehrad!" Zvolal by Švejk...

Tak se nám ta Sněmovna asi rozpustí. Po tříletém opětovném přetahování poslanců a jejich politickém a dneska už se nebojím říct ani trestně-právním očerňování, budou moci voliči zase zvolit své zástupce do tohoto zákonodárného orgánu. Vyrojí se nám spousta předvolebních průzkumů, tu cinknutých z pravé, tu z levé části politického spektra. Soukromá a veřejnoprávní média spustí hon na ty opovážlivce, kteří se rozhodnou kandidovat a na které bude politická objednávka od konkurence je zlikvidovat. Vedle toho budou samozřejmě chválit ty, na které bude politická poptávka je velebit až do nebe. Soukromá a dobře zaplacená média pak dají jasný vzkaz voličům kdo má být vítězem a "ovčané" opět dají klapky na oči a rozhořčeně dají hlas těm novodbým zachráncům světa: Babišům, Zemanům, Okamurům a jinejm moudivláčkům. Zkrátka nám vznikne scéna jak z knížky Jaroslava Haška, kdy už i Švejk pochopí, že zrádný Belěhrad je třeba potrestat. A že Švejk není žádnej blbec!

Vize budoucnosti?

Tak tu nečekejme. Denně potkávám na ulici rozhořčené voličské obecenstvo, které se stokrát zklamalo. Zklame se ale i po stoprvé, protože si neuvědomí, že hybatelem dění na jevišti je právě ono. Přirovnání k divadlu mi připadá sympatické a není to vůbec narážka na novým ministrem odvolaného pana Buriana. Je to narážka na návštěvníka divadla, který vám po tom nejhloupějším skeči odplyvne u dveří a řekne: "Fuj! Teda sem už víckrát nepůjdu!"  a přesto si za týden koupí lístek na novou premiéru  s myšlenkou: co kdyby to tentokrát bylo lepší? Přesto si troufnu říct, že tak jako u herců i u politiků se navzdory mediálním obrazům dá vysledovat, kdo z nich umí hrát a kdo je jen loutkou či v horším případě kašpárkem. Sněmovní volby nám tak asi předurčí zase Poslaneckou sněmovnu rozpolcenou a dnes si již troufnu říct, že neukotvenou a spějící k dalším předčasným volbám kolem roku 2015, nebo2016.

Soudružnost v čase

Podíváme-li se, které strany dnes favorizují média, jako možné zachránce tj. Okamuru, Babiše a spol, musíme se zeptat jaké budou jejich další politické kroky?... Vedle toho,  že je tradičně sejmou političtí pardi a jak jsem již psal mediálně a trestně-právně očerní, nebudou jejich kroky prostě žádné. Zkuste se dnes zeptat Andreje Babiše na to, v kterém městě bude kandidovat jeho strana na podzim 2014 v komunálních volbách a jaká tam mají volební témata. Takové odpovědi se logicky vyhne, protože jí nebude umět odpovědět. Zkuste se ho zeptat, když jeho strana neuspěje, kolik peněz dá na volby svým spolustraníkům do senátních a komunálních voleb...Nic.  Jejich programová, lidská vyprázdněnost jim nedovolí vymezit se na politickém kolbišti, ale co víc získat stabilní základ. Bude to jen mediální bublina. Zároveň jim nedovolí položit jasný lidský - členský základ strany, aby v případě jednoho či dvou volebních neúspěchu strana vytrvala dál. Takové strany prostě nemají soudružnost v čase.

Permanentní volební rok

Poslaneckou sněmovnou to začne a přes volby do Evropského parlamentu -  to skončí komunálními volbami a volbou 27ti senátorů, včetně voleb do velké Prahy. Chceme-li v čase: tento permanentní volební rok začne letos na podzim, přejde do evropského jara, aby skončil v listopadu příštího roku. Vítězem voleb, myšleno všech, tedy nebude ten, kdo vstoupí do Poslanecké sněmovny (aby z ní zase za dva, či při velkém úspěchu za čtyři roky vypadl), ale ten kdo v rámci celého roku oslaví nějvětší úspěch vy smyslu růstu vlastní strany. A na to mají v současné době jen dvě politická uskupení. Ti prvním jsou Zelení, kteří by museli dokázat navýšit zisk z 2,44% z posledních voleb a druhý je LEV21. U Strany zelených však její vnitřní roztříštěnost těžko dokáže přesvědčit voliče, že Bursík, Kuchtová, Liška a Stropnický se mají rádi a v případě volebního úspěchu se již nikdy nebudou hádat a budou společně pracovat. Tomu nemohou věřit ani oni sami. Zbyde tedy zase pevné volební jádro a zisk kolem 2%.

LEV21 během dvou let dokázal vytvořit stranickou strukturu a projít prvními volbami, byť se ziskem celostátních 0,5%. To ho sice pasuje do role outsidera pro ty volby sněmovní, ale stálá politická konzistentnost, kterou ukázal Jiří Paroubek ve svém projevu při důvěře Rusnokovy vlády, tedy že byť se celá levice sjednotila za Zemanem (aby mu neslušně řečeno vlezla do zadku) on nebude hlasovat pro Fishery, kteří zázračně přes noc bohatnou, či pro ministry, kteří odvolávají zrovna nastoupivší ředitele. Lev zkrátka bude růst a cokoliv nad těch 0,5% bude úspěch. Konečné účty "politických" hostinských však dělejme až v listopadu příštího roku. Pak budeme moci sečíst počty poslanců, senátorů, poslanců EP, ale především komunálních politiků a starostů, kteří na rozdíl od těch poslanců - nekončí jepičím životem.

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: Konec kauzy Vrbětice

15:22 Petr Hampl: Konec kauzy Vrbětice

Denní glosy Petra Hampla.