Jan Ziegler: Chtít zrušit exekutory je zločinem a populismem nejhrubšího zrna

04.09.2017 20:16

Je to obvyklý předvolební evergreen některých populistických stran či hnutí. Nyní se k tomuto nesmyslu hlásí SPD Tomia Okamury, která chce zřejmě potěšit své neschopné a vlastní vinou zadlužené voliče.

Jan Ziegler: Chtít zrušit exekutory je zločinem a populismem nejhrubšího zrna
Foto: Facebook Jana Zieglera
Popisek: Jan Ziegler

Neříkám, že všechny způsoby exekutorů jsou v pořádku a souhlasím s tím, že někteří z nich si zasloužili či zaslouží tvrdé kázeňské tresty včetně odebrání exekutorské licence. Jenomže, jak se říká, s vaničkou nevylévejme zároveň dítě. SPD žádá zrušení současných exekutorů a jejich nahrazení státními vymahači. To by ovšem byl velký krok zpět. Nynější exekutoři, kteří působí od začátku 21. století, jsou úspěšní v téměř 60% případů. Jejich státní předchůdci dokázali vymoci pouhých 3% dluhů a mám obavy, že o to právě stoupencům rušení exekutorských úřadů jde. Aby si dlužníci řádili, jak chtěli, a smáli se věřitelům do očí.

Chápu, že to je sen lidí neúspěšných, nezodpovědných a lehkovážných, a vůbec flákačů, z jejichž řad se především rekrutují voliči populistických stran. Jenomže to stát nesmí připustit. Už moje babička říkala, že dluhy se nedělají. Ano chápu, že někdy to bez půjček nejde, například hypotéky na bydlení jsou pro většinu lidí nutností, protože nemají miliony na hotovosti. To je v pořádku, ale půjčovat si na peníze dovolenou nebo na dárky, to už je kombinace hlouposti a nezodpovědnosti. Hodně lidí se do problémů dostane vlastní vinou. Tím, že neumí hospodařit a pak by je chtěli řešit tak, že přestanou splácet dluhy. To ani náhodou.

Ano, mně osobně štve to, když někdo kvůli nezaplacené jízdence v MHD za dvacet korun, musel později platit desetitisíce korun i více. To bylo špatně. Jenomže pravidla pro exekutory se od té doby zpřísnily a něco takového už není možné. Naopak teď jsme dosáhli toho, že Dopravní podniky v České republice mají nyní problémy s vymáháním pokut od černých pasažérů. Tak to snad přece nechceme, to se musí změnit. Neplacení za dopravu v metru, autobuse, tramvaji nebo trolejbuse je krádeží, to je stejné, jako když nezaplatím v obchodě za zboží. Takové chování je nepřijatelné, a řešení musí být velmi rázné. Chroničtí černí pasažéři tedy recidivisté by kromě citelných finančních trestů měli chodit i do vězení.

Ano někteří exekutoři porušili zákon, pak je třeba je potrestat Ovšem rovněž i někteří policisté zneužijí pravomoc veřejného činitele, tak kvůli tomu budeme na návrh zlodějů, vrahů, lupičů, násilníků atd. rušit policii? To jistě ne. No a s exekutory je to stejné.

Úsměvné rovněž je, že mnozí voliči SPD jsou rovněž stoupenci prezidenta Miloše Zemana. Přitom to byla vláda, ve které on byl premiérem a která zákon o exekutorech navrhla a prosadila. Tomu se říká pořádná schizofrenie. A i když se současnou hlavou státu ve většině záležitostí nesouhlasím, tak v tomhle případě mu dávám za pravdu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…