Jan Ziegler: Masivní podvody při volbách v Rusku jsou normální

26.09.2018 8:29

V ruském Přímořském kraji se stala neobvyklá událost, tamní volby gubernátora byly zrušeny. Volební machinace ve prospěch Putinovy strany jednotné Rusko už byly i na zdejší poměry za hranou.

Jan Ziegler: Masivní podvody při volbách v Rusku jsou normální
Foto: Facebook Jana Zieglera
Popisek: Jan Ziegler

To, že v Rusku bývají běžně volby neregulérní, dokazují třeba výsledky těch prezidentských, kdy v některých obvodech dostal Vladimír Putin 100% hlasů a hlasovalo pro něj ještě více voličů, než kolik ve zmíněných místech žije obyvatel. Existuje i videozáznam z jednoho volebního okrsku, kde členové volební komise vhazují do uren hlasy, nejspíše pro stranu prezidenta Vladimíra Putina Jednotné Rusko. I známá ruská spisovatelka Ljudmila Ulická řekla v jednom rozhovoru pro Lidové noviny. „V Rusku se volby běžně falšují, to je fakt.“

Jenomže v Přímořském kraji to už soudruzi poněkud přehnali. Ještě po sečtení 96% hlasů vedl komunistický kandidát Andrej Iščenko nad dosavadním gubernátorem Andrejem Tarasenkem podporovaným Kremlem. Nakonec ovšem vyhrál Tarasenko, přičemž matematicky bylo jasné, že zvítězit nemohl. Volby tedy byly zrušeny, což se nelíbí Iščenkovi, který se považuje za regulérně zvoleného gubernátora a chce se kvůli volbám obrátit na soud. Jeho totiž jejich zrušení poškozuje, protože až do nových voleb zůstává na gubernátorském postu Tarasenko.

Je jisté, že toto nebyly jediné zfalšované gubernátorské volby v Rusku, akorát v jiných místech to nebylo tak okaté. Přesto však kromě Přímořského kraje byly volby zrušeny i Chakasii na jihu Sibiře.

Pro nás to znamená jediné. Rusko, které takto masivně manipuluje s volebními výsledky, není a nemůže být důvěryhodnou zemí. Jestliže Rusové takto podvádí a lžou ve volbách, je jasné, že takto se chovají i v jiných záležitostech a proto se jim nedá věřit. Standardní demokratické země by si takové okaté skandální volební podvody nedovolily.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jan Campbell: K věčnému míru

11:24 Jan Campbell: K věčnému míru

V mnoha zemích na světě, nehledě na harašení zbraněmi, tisknutí bezcenných dolarů a euro, dodávek zb…