Jan Ziegler: Myslel jsem, že zaostalé Rusko už mě nemá čím překvapit, mýlil jsem se

09.12.2016 18:40

Současná Putinova říše zla nabízí v poslední době dost námětů, např. dnešní odhalení masového dopingu ruských sportovců. Mně však šokovalo, že v Rusku mají příšerně zastaralé "středověké" tramvajové výhybky.

Jan Ziegler: Myslel jsem, že zaostalé Rusko už mě nemá čím překvapit, mýlil jsem se
Foto: Facebook Jana Zieglera
Popisek: Jan Ziegler

To, co je u nás běžné, je v Rusku bráno jako prvotřídní senzace. Pražská strojírna dodala do západoruského Smolensku šest nových tramvajových výhybek, které tam vzbudily pořádný rozruch a reportáž o nich dokonce odvysílala celostátní televizní stanice Rossija 1. Přitom se jedná o docela standardní výměny, které jsou v českých městech obvyklé.

U nás je normální, že řidič tramvaje přehodí výhybku na dálku z vozu, a když se mu to někdy nepovede, tak vystoupí a přehodí ji ručně. A právě taková výhybka vzbudila v Rusku obrovské nadšení, protože tam se jedná o převratnou novinku. V roce 2016, což je úžasné. Smolensk bude mít konečně na tramvajové trati dálkově ovládanou výhybku s elektrickým přestavníkem, a která bude i elektricky vyhřívaná. Dosud se tam totiž musely výměn y čistit od ledu a sněhu ručně a solit. České výhybky jsou také technicky dokonalejší než ty ruské, jízda tramvají po nich je méně hlučná a do odbočení umožňují rychlost 15km/h, ty ruské pouhých 5km/h.

Já pořád nemohu věřit tomu, že ve Smolensku musí řidič tramvaje v případě jinak postavené výměny pokaždé vystupovat a ručně ji přehazovat tyčí. Avšak článek, který tento fakt popisuje, vyšel v seriózním odborném časopise Československý dopravák a já nemám důvod mu nevěřit. To, že doprava je v Rusku na mizerné úrovni a je sto let za opicemi a my tam vyvážíme desítky let staré ojeté tramvaje T3, je také obecně známou skutečností.

Země, která ani neumí vyrobit pořádné výhybky a v 21. století zavádí jako senzační novinku, něco, co u nás funguje už dlouhou dobu, je důkazem její skutečné obrovské zaostalosti. Normální je obdiv k technické vyspělosti, dokonalosti, to je přirozené. Zaostalé Rusko však mohou chválit pouze hlupáci a Ruskem placení trollové.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: O nás se bohužel rozhoduje v Bruselu. Mysleme na to u červnových voleb

11:34 Jiří Weigl: O nás se bohužel rozhoduje v Bruselu. Mysleme na to u červnových voleb

Denní glosa Jiřího Weigla