Jan Ziegler: Nevěříte v Boha? V Rusku vám za to hrozí vězení

04.03.2016 18:36

Je to fanatismus téměř jako v islámském státě. Viktor Krasnov ze Stavropolu stanul v Rusku před soudem za diskusi na sociální síti VKontakte. Jeho provinění? Napsal, že Bible je sbírka pohádek a Bůh neexistuje.

Jan Ziegler: Nevěříte v Boha? V Rusku vám za to hrozí vězení
Foto: Facebook Jana Zieglera
Popisek: Jan Ziegler

O této události informoval web iDNES. Zdravotní bratr Viktor Krasnov se na VKontakte zapojil do diskuse o postavení ženy ve společnosti. Někteří Rusové jako je u nich zvykem tvrdili, že žena má být muži podřízena a on jí má vládnout pevnou rukou, čili mlátit jak žito. Ostatně v ruské tradici je zvykem, že když muž ženu alespoň jednou denně nezmlátí, tak si ona myslí, že ji nemá rád. Ale to jsem odbočil.

Stavrov do té diskuse vstoupil, napsal výše sdělené, byl udán a skončil před soudem na základě tzv. zákona o rouhání a hrozí mu až rok vězení. To nemá daleko k náboženskému fanatismu islámských radikálů.

Tento zákon byl v Rusku jako reakce po vystoupení skupiny Pussy Riot v moskevském chrámu Krista Spasitele. Uznávám, že tato akce byla za hranou, protože členky skupiny vstoupily do prostoru, kam smí pouze kněží. Chápu, že tohle se věřících mohlo dotknout. Je třeba si uvědomit, že za neblahé éry Sovětského svazu se komsomolci běžně bavili tím, že narušovali náboženské obřady a některým pamětníkům to mohlo tuto éru připomenout. Ovšem i jeden z Putinových poradců, když členky skupiny za to dostaly dva roky vězení, prohlásil: „Udělali jsme z nich zbytečně mučednice, měli dostat veřejně prospěšné práce a byl by klid.“

Jenomže Stavrovův případ je něco jiného. Já sám jsem katolík, ale jeho názor považuji za legitimní. A pokud někoho chceme přesvědčit o pravdě Bible a existenci Boha, tak argumentačně, nikoliv pomocí zastrašování a hrozbou arestu. Rusko se tak vrací do dob minulých a můžeme čekat, kdy za rouhačské názory se tam začne popravovat. U nás a v každé normální zemi by za takové obyčejné svobodné vyjádření názoru žádný trest nehrozil.

Tento případ dokazuje, že na ruské sociální síti VKontakte žádná větší svoboda než na Faceboooku není, ale opak je pravdou. Za nevinná slova může jít člověk i do vězení. A je to další potvrzení faktu, že současné Rusko je nemocnou nesvobodnou zemí, která hrozí lidem uvězněním za takové banality.       

reklama

autor: PV

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lukáš Kovanda: Slovensko si po zvolení Pellegriniho prezidentem půjčuje výhodněji než před ním

19:04 Lukáš Kovanda: Slovensko si po zvolení Pellegriniho prezidentem půjčuje výhodněji než před ním

Komentář k dnešní aukci dluhopisů slovenské vlády, která dopadla nad očekávání úspěšně.