Jan Ziegler: Polsko chce americké vojáky na svém území. To je dobře

29.05.2018 8:39

Naši severní sousedé jsou dokonce ochotní dát dvě miliardy dolarů za to, aby u nich byla trvale přítomna americká tanková divize. Vzhledem k historickým zkušenostem je to od Poláků pochopitelné gesto.

Jan Ziegler: Polsko chce americké vojáky na svém území. To je dobře
Foto: Facebook Jana Zieglera
Popisek: Jan Ziegler

Je vnitřní záležitosti demokraticky zvolené varšavské vlády, koho si pozve na svoje území. Drtivá většina Poláků také tento záměr podporuje. Cizinci, kteří vůbec neznají polské dějiny, ovšem jen těžko mohou posuzovat tuto žádost. Pravdou je, že Rusko je v Polsku vnímáno právem velmi negativně a Poláci považují 8. květen nikoliv za den ukončení II. světové války, ale za výročí nové okupace. A proto jej také neslaví. Polsko bylo více než 120 let rozděleno na tři zábory ruský, pruský a rakouský a národnostní útisk polského obyvatelstva byl v tom ruském nejkrutější.

Nedávno vyslalo NATO do Pobaltí na 4000 vojáků vícenárodnostních jednotek jako záruku toho, že zdejší členské státy Litva, Lotyšsko a Estonsko jsou plnohodnotnou součástí aliance, která je bude bránit proti každému napadení. Jejich obavy před možnou ruskou agresí jsou pochopitelné. Společně s Polskem dají pobaltské republiky dohromady asi 120 tisíc vojáků, proti kterým stojí zhruba 300 tisíc vojáků ruského Západního vojenského okruhu. Ti zde tak mají více než dvojnásobnou převahu. Tato čísla jsou jasným důkazem toho, že Západ nemá v úmyslu napadnout Rusko, protože útok s takto nepočetnými armádami by byl sebevraždou.

Varšava se bojí o svoji bezpečnost, a tak požádala USA o pomoc. Je pravdou, že každý si rozmyslí napadnout zemi s americkými vojenskými jednotkami. Polsko není hloupé a chce se pojistit proti možné agresi. Má na to právo, a pokud s rozmístěním zahraniční armády souhlasí jeho z demokratických voleb vzešlá vláda i parlament, pak je vše v pořádku.

Rusko by se také nemělo jenom rozčilovat, ale udělat vstřícný krok vůči Polsku a Pobaltí a dát najevo, že nemá agresivní úmysly vůči sousedním státům. Jenomže žádné takové pozitivní gesto neudělalo. Místo toho posiluje svoji armádu u hranic s pobaltskými republikami a pořádá vojenská cvičení simulující útočené operace proti svým sousedům.

Jan Ziegler

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

12:16 Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

Jsme svědky brutální války, kterou vede agresivní Putinovo Rusko proti Ukrajině. Tuto agresi odsoudi…