Jan Ziegler: Protesty proti Babišovi mně nevadí, násilnosti ve Francii ano

14.12.2018 16:51

V demokracii má každý právo svobodně demonstrovat. Tedy pokud přitom neútočí na jiné lidi a neničí cizí majetek. Pak je na místě razantní zákrok policie, tak jako ve francouzských městech.

Jan Ziegler: Protesty proti Babišovi mně nevadí, násilnosti ve Francii ano
Foto: Facebook Jana Zieglera
Popisek: Jan Ziegler

Veřejné nenásilně projevování názorů patří k demokracii. Nemusí se nám to líbit, ale je třeba to respektovat. Baví mně ovšem pokrytci, kterým vadí demonstrace v Česku proti vládě Andreje Babiše, to je prý popření demokracie, ale protesty ve Francii proti prezidentu Emmanuelu Macronovi jsou prý v pořádku a naopak projevem demokracie a svobodné vůle Francouzů. V českém případě je třeba počkat na parlamentní volby, francouzskou vládu je možné svrhnout pouličním násilím. Připomínám, že Macron ve svobodných demokratických volbách doslova smetl Marinu Le Pen z povrchu zemského, když získal více než dvě třetiny hlasů v druhém kole prezidentského klání. O takovém vítězství se Miloši Zemanovi mohlo jen zdát. Stejně tak ve francouzských parlamentních volbách přesvědčivě zvítězila Macronova strana. Takže Macron a spol. mají právo vládnout zemi galského kohouta a komu se to nelíbí, ať to změní v příštích volbách. Navíc francouzských protestů se zúčastnilo asi 130 tisíc lidí, přičemž Francie má asi 67 milionů obyvatel.

Demonstrace v Česku proti Babišovi byly bouřlivé, ale poklidné. Protesty ve Francii byly orgiemi násilí se zapalováním aut, rozbíjením a rabováním obchodů a ničením kulturních památek. Motiv nespokojenosti se zvyšováním cen pohonných hmot chápu, ale násilí už ne. Je smutné, že mnozí z těch, co kritizovali ukrajinský Majdan kvůli útokům ze strany protestujících, tak hájí pouliční bitvy vyprovokované demonstranty v ulicích francouzských měst. Přitom Ukrajinci měli a mají daleko víc důvodů k nespokojenosti než Francouzi s průměrnými měsíčními platy 3000 euro (v přepočtu cca 75 000 Kč).

Žijeme v demokracii a každý má právo veřejně demonstrovat za svůj názor, to se týká i názorových oponentů. Je proto pokrytecké hájit právo Francouzů na protesty, a pak třeba chtít zakazovat ukrajinský Majdan v Praze na Staroměstském náměstí. To někteří jedinci také činí.

A kecy o tom, že protesty proti Babišovi jsou nesmyslné, kdežto Francouzi se brání snižování životní úrovně, jsou úplně mimo. Lidé mohou demonstrovat proti současné vládě z mnoha oprávněných důvodů. Dokáži si představit, že mezi protestujícími mohli být třeba živnostníci, které zlikvidovala EET nebo matky samoživitelky, které vyděsil šílený nápad ministra zemědělství Miroslava Tomana na zákaz slevových akcí v obchodech.

Ale znovu a naposledy zásadní princip, nenásilné protesty mně nevadí, pouliční násilnosti ano, a proti nim musí zasahovat policisté s plnou razancí včetně střelby gumových projektilů. Lůza nemůže ovládat ulice.

Jan Ziegler

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Žák: Problémy Ústeckého kraje mi nejsou a ani nemohou být lhostejné

10:49 Zdeněk Žák: Problémy Ústeckého kraje mi nejsou a ani nemohou být lhostejné

Jsou totiž stejně jako kdekoliv jinde v naší vlasti výhradně důsledkem nekompetentní správy věcí veř…