Jan Ziegler: Proti nesmyslu z EU, právo bránit se zlu zbraní

27.09.2019 21:35

Senátoři navrhli rozšířit náš ústavní řád o právo bránit se legálně drženou zbraní. To považuji za krok správným směrem. Každý člověk by se měl postavit zlu a nebát se, že za to může být trestán.

Jan Ziegler: Proti nesmyslu z EU, právo bránit se zlu zbraní
Foto: Facebook Jana Zieglera
Popisek: Jan Ziegler

Tuto zprávu přinesl server iDNES.cz. Zákonodárci z horní parlamentní komory chtějí doplnit Listinu základních práv a svobod, která je součástí našeho ústavního pořádku o „právo bránit život svůj či život jiného člověka i se zbraní.“ S tím souhlasím, důležité je, že návrh zachovává dosavadní podmínky nutné obrany a krajní nouze, čili to není o tom, že by si někdo mohl jen tak na někoho střílet. Evropská unie se snaží o opak, držení zbraní omezovat. Já uznávám výhody našeho členství, ale v tomhle s ní nesouhlasím, protože její plán by poškodil slušné lidi.

Petici na podporu senátorského úmyslu už podepsalo přes sto tisíc lidí. Jedním ze signatářů petice je i europoslanec Tomáš Zdechovský. „Iniciativa k zakotvení ústavního práva na zbraň je logická a dobře odůvodněná. Držitelé zbraní dlouhodobě patří mezi skupinu prověřených obyvatel, která musí splňovat veškeré zkoušky a předpisy. Proto si myslím, že jejich právo by mělo být součástí Ústavy České republiky,“ řekl Zdechovský, který se zabývá také tématem bezpečnosti.

Klíčové je, že držitel zbraně by i nadále musel absolvovat náročné zkoušky a testy. Právo na obranu života či života lidí se zbraní v ruce, považuji za jedno z klíčových. A kdyby se stalo součástí Ústavy, stát by dal jasně najevo, že podporuje své občany, kteří se chtějí aktivně bránit zlu a vyšle důrazný vzkaz násilníkům, "za své činy můžete draze zaplatit."

Já jsem si na wikipedii našel tabulku 14 masových vrahů a vražedkyň v historii České republiky, nejstarší čin je z roku 1913. Z toho střelnou zbraní se zabíjelo v šesti případech, ale prokazatelně jen v jednom se jednalo o legálně drženou zbraň, ve dvou o ukradené, a ve třech to není jasné. Zajímavé také je, že šestkrát se masově vraždilo v éře socialismu, pětkrát po roce 1989, jedenkrát za Rakouska-Uherska, jedenkrát za první republiky a v roce 1983 vraždil Čech v SRN.

Někdo může namítnout, že před čtyřmi a půl lety zastřelil Zdeněk Kovář v uherskobrodské restauraci osm lidí legálně drženou pistoli. To je sice pravda. Jenomže Olga Hepnarová zabila v Praze na zastávce tramvaje úmyslně osm lidí nákladním autem. Takže zakážeme auta, co by možné nebezpečné zbraně? To je přece nesmysl. A stejně je tomu s pistolemi nebo puškami, i ty se dají zneužít ke zlu, ale také slouží dobru.

Zločinci vždy najdou cestu k vraždění, loupení atd. Představa, že jim v jejich neblahých činech zabráníme tím, že znesnadníme slušným lidem vlastnit zbraně ke své obraně a obraně jiných nevinných lidských bytostí, je nejen naivní, ale i nebezpečná.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…