Jan Ziegler: Ruské zákony odporují zdravému rozumu, říká Snowden a chce domů

16.09.2016 18:36

Tak tohle Kreml jen tak nerozchodí. Jeho chráněnec Edward Snowden chce zpátky domů do USA a prosí amerického prezidenta Baracka Obamu za odpuštění. Svoji současnou hostitelskou zemi tvrdě kritizoval za omezování lidských práv.

Jan Ziegler: Ruské zákony odporují zdravému rozumu, říká Snowden a chce domů
Foto: Facebook Jana Zieglera
Popisek: Jan Ziegler

Ten článek na webu lidovky.cz nemá chybu. Bývalý agent CIA Snowden nyní tvrdí, že dříve nebo později se vrátí domů a nikdy prý nepřestal sloužit Americe. Co se týče filmu o něm, tak fakt, že ho natočil usvědčený lhář a podvodník Oliver Stone, mluví za vše. Ten už se dříve veřejně blamoval tím, že natočil film o údajně skvělém kubánském zdravotnictví, který ovšem ukazuje havanskou nemocnici pro cizince, kam normální Kubánci nemají přístup. To, že běžnému kubánskému zdravotnictví chybí důležité léky a jednorázové injekční stříkačky se používají opakovaně, což je skvělá cesta k AIDS, jaksi levičák Stone zamlčel.

To co se stalo Snowdenovi, však není žádnou novinkou. Už před ním hodně lidí prozřelo ze svého naivního obdivu k Rusku, když poznali tamní realitu. Jedním z nich byl také český vlastenec Karel Havlíček Borovský, který popsal svoje hodně nepěkné zážitky z tamního pobytu v Obrazech z Rus.

Podobně vyléčený byl i francouzský prozaik a dramatik, nositel Nobelovy ceny za literaturu z roku 1947, André Gidé, který po příjezdu ze Stalinovy říše napsal reportáž Návrat ze Sovětského svazu, ve které velmi tvrdě zkritizoval sovětské komunistické poměry. Je typické, že nejvíce se za to do Gidého pustili tzv. levicoví intelektuálové, kteří ovšem v Rusku potažmo v Sovětském svazu nikdy nebyli. Koneckonců něco podobného se děje i v současnosti, Putin má rovněž nejvíce zastánců mezi omezenci, kteří jeho zemi znají akorát z ruských propagandistických webů.

A prozřel i Snowden. Rusko velmi tvrdě kritizuje za omezování občanských práv pod rouškou tzv. protiteroristických zákonů. Netvrdím, a nikdy jsem netvrdil, že Evropská unie nebo USA jsou vzorem dokonalosti, ale stavět proti nim Rusko jako ostrov svobody a zdravého rozumu, je idiotské. V této zemi je omezen prodej alkoholu více než v Evropě, a třeba po desáté večer se v tamních hospodách nesmí prodávat pivo, kouření v restauracích je také zakázáno apod. Ovšem daleko horší je tamní omezování občanských svobod, čehož si ráčil všimnout i pan Snowden. Právo shromažďovací je silně omezeno nejrůznějšími nesmyslnými zákazy a nezávislá média až na výjimky typu rádia Echo Moskvy nebo internetové televize Dožď prakticky neexistují. Nezávislí a režimu nepohodlní novináři a opoziční politici jsou vražděni a policie obvykle nic nevyšetří.

Bývalý americký agent žádá o odpuštění, jenomže to co udělal, neodpouští žádná země na světě. Dopustil se vlastizrady a ta se tvrdě trestá, říci sorry, já už to neudělám, nestačí. Koneckonců zběhlí ruští vyzvědači končí daleko hůř. Např. jako Litviněnko v márnici.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

12:26 Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

Chtěl bych se dožít toho, až naše silnice budou brázdit jen elektrické vozy. Jak říkají pirátští pos…