Jan Ziegler: Ruský vzor pro Temelín má velké zpoždění, Rosatom to zatlouká

27.09.2013 13:58

Důkazy jsou jasné, ruská strana nemluví pravdu, jestliže tvrdí, že výstavba dalších bloků v leningradské jaderné elektrárně, která má být referenční pro Temelín, probíhá podle časového plánu. Pravdou je, že má velké zpoždění, což nedávno potvrdil i časopis Ekonom.

Jan Ziegler: Ruský vzor pro Temelín má velké zpoždění, Rosatom to zatlouká
Foto: atominfo.cz
Popisek: Temelín

Rosatom oficiálně tvrdí, že výstavba dalších bloků v leningradské jaderné elektrárně pokračuje podle předpokladů a termín spuštění je rok 2015. To, že původním termínem zprovoznění byl rok 2013, jaksi zapomíná uvést. Přitom původní datum lze snadno dohledat třeba na webu ru.cz, který patří k hlavním propagátorům Ruska v České republice.

Zástupci Rosatomu tedy klamou veřejnost, obchodní partnery a politiky.  Zpoždění v řádech měsíců nejsou u tak gigantických staven neobvyklá, ale posunout termín dokončení jen tak o dva roky se už tolerovat nedá, a ještě horší je, že ruská strana otevřeně lže.

Zdá se, že v Rusku je zatajování pravdy součástí tradice. Ruská strana například nebyla schopna přiznat ani druhé místo v průběžném pořadí temelínského tendru. Zneužili situace, kdy ČEZ oficiálně pořadí nezveřejnil a tvrdili, že první jsou vlastně oni. Takže první je druhá, černá je bílá, dva roky jsou dva dny... jak si chtějí tímto způsobem získat důvěru české veřejnosti? Asi je jim to jedno. Koneckonců Rusové teprve pod tlakem zvenčí přiznali havárii při stavbě bezpečnostní obálky reaktoru právě na Leningradské elektrárně. Z poloviny hotová konstrukce se jim 17. července 2011 zřítila. I to je důvod, proč stavba evidentně nemůže probíhat podle plánu.

Jaderná energetika včetně výstavby jaderných elektráren je oblast, která kvůli bezpečnosti musí být pod maximální kontrolou veřejnosti. Jestliže Rosatom tento fakt evidentně nerespektuje, měli bychom to vzít v potaz v případě vyhlášení vítěze tendru na dostavbu temelínské elektrárny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Úroky dolů, a koruna drží

13:04 Zbyněk Fiala: Úroky dolů, a koruna drží

Snižování základní úrokové sazby na 5,25 procenta nás sice drží daleko od cílových 2 – 3 procent, al…