Jan Ziegler: Vítězství na Bílé hoře zachránilo český národ

15.04.2016 15:14

Publicista Václav Junek úspěšně polemizuje s dlouhodobě omílaným nesmyslem, že jsme po bělohorské bitvě tři sta let „úpěli“ pod Habsburky. Naopak výsledek tohoto střetnutí zachránil české země před germanizací.

Jan Ziegler: Vítězství na Bílé hoře zachránilo český národ
Foto: Facebook Jana Zieglera
Popisek: Jan Ziegler

Za skvělou publikaci Opravdu temná Bílá hora? je třeba autorovi poděkovat. Už nejlepší český historik všech dob profesor Josef Pekař jasně dokázal, že porážku v bitvě na Bílé hoře 8. listopadu 1620 zavinili svoji neschopností povstalí Stavové, hlavně proto, že neměli jasný cíl své akce. Zpočátku se chtěli domluvit s Habsburky, pak je sesadili z trůnu, přitom už předtím v roce 1617 zvolili za českého krále Ferdinanda II., tedy ještě za života jeho předchůdce císaře Matyáše, který umřel na jaře 1619. Povstalí šlechtici a měšťané nedokázali získat peníze, kvalitní spojence a na to nakonec doplatili. Profesor Pekař také trefně poukázal na fakt, že se jednalo souboj dvou uchazečů o českou královskou korunu, z nichž ani jeden nebyl Čech.

Jak správně Junek připomíná, stavovské povstání bylo vzpourou proti legitimním panovníkům - Habsburkům, císaři Matyášovi a českému králi Ferdinandovi II. Jenomže Habsburkové byli zkrátka rozhodnější a šli si jasně a tvrdě za svým cílem. Uměli si zajistit lepší spojence a především dostatek peněz, za které si pořídili více žoldnéřů a navíc kvalitnějších než měli jejich protivníci.

V žádném případě se nejednalo o souboj Čechů s Němci. Vždyť na katolické straně bojovali i čeští šlechtici a naopak mezi stavovskými vzbouřenci byli Němci jako Thurn, Anhalt, Hohenlohe anebo Schlick. Václav Junek také poukazuje na fakt, že díky bělohorskému vítězství katolické ligy se u nás prosadila vyšší románská barokní kultura, která byla jazykově snášenlivá a umožnila rozvoj české literatury. Souhlasím! Důkazem jsou například díla jezuity Bohuslava Balbína nebo nádherné hudební skvosty Adama Michny z Otradovic.

Sice je to pouhá teorie, ale v případě stavovského vítězství by se České země nejspíš staly členem nějakého severoněmeckého protestantského svazu, germanizace by se razantně prosadila a češtinu bychom znali asi tak jako Irové irštinu.

A co kdyby náhodou bělohorský střet dopadl opačně? Nic by se nezměnilo, jelikož Stavové byli bez peněz a jejich vojsko nedostalo už několik měsíců žold. Jenom by se jejich definitivní porážka odvrátila o několik měsíců.

Junkově knize se dají vyčíst jenom drobnosti. Tak například na str. 117 autor píše, že na podzim 1618 císařský generál Karel Bonaventura Buquoy dobyl nazpět Budějovice (míněny České). To není pravda, protože jihočeská metropole stála od začátku střetnutí na straně Habsburků a nebylo nutné ji dobývat. Na str. 120 pak Václav Junek nepřímo vytýká Stavům, že ze svoji vzpoury neudělali lidové povstání. To ovšem tehdy nebylo v kursu. Za politický plnoprávný národ se považovali pouze šlechtici a svobodní měšťané. Případné zapojení poddaných bylo proto něco nepřijatelného, nemožného. Jak opět trefně podotkl profesor Pekař, chtít po vzbouřencích vyvolání všeobecné revolty je to samé, jako kdyby se jim vytýkalo, že svá vojska nevyzbrojili kulomety.

I přes tyto drobné výhrady však tuto publikaci doporučuji všem zájemcům o českou historii.

Václav Junek

Opravdu Temná Bílá hora?

Nakladatelství Petrklíč

Praha 2015

Hodnocení: 85%

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…