Jan Ziegler: Vojska NATO přicházejí bránit Pobaltí

10.01.2017 10:30

V těchto dnech se rozmisťují jednotky Severoatlantické aliance v Polsku a Pobaltí. Pravda 4000 vojáků by ruské agresi nezabránilo, ale je to důležitý vzkaz, budeme vás bránit a tuto myšlenku podporuje i britská premiérka.

Jan Ziegler: Vojska NATO přicházejí bránit Pobaltí
Foto: Facebook Jana Zieglera
Popisek: Jan Ziegler

Je známou skutečností, že existuje ruský válečný plán na agresi proti Litvě, Lotyšsku a Estonsku s jejich následnou okupací. Proto je rozmístění vojáků NATO v této oblasti důležitým vzkazem celému světu. Alianční země jsou odhodlány bránit každého svého člena na základě využití článku 5, že v případě napadení jednoho z nich, mu ostatní přijdou na pomoc.

Jedná se sice pouze o 4000 vojáků, kteří budou již brzy rozmístěni v Pobaltí a v Polsku, ale jejich psychologicky význam ve stylu záleží nám na Vás, je obrovský. Je dobře, že i současná konzervativní britská premiérka Theresa Mayová po vzoru své slavné předchůdkyně Margaret Thatcherové dala jasně a rozhodně najevo, že její země v případě ruské invaze přijde Pobaltí na pomoc a dodrží tak své spojenecké závazky. Inu paní Mayová je Churchillem a nikoliv Chamberlainem, což je moc dobře.

Jsem přesvědčen, že v případě jejich napadení by i Česká republika poslala své vojáky pobaltským zemím na pomoc. Spojenecké závazky se mají dodržovat a my, kteří máme smutné zkušenosti ze selhání našich spojenců v roce 1938, nemůžeme a ani nesmíme aplikovat mnichovanství vůči druhým. To chtějí pouze komunisté a jim podobní kolaboranti a vlastizrádci.

Proto nerozumím ruskému křiku o nějakém ohrožení. Rusové dobře vědí, že tito alianční vojáci pro ně nepředstavují žádnou hrozbu, když sami mají v kaliningradské enklávě soustředěny velké množství vojenských jednotek. Vladimír Putin bývá také přirovnáván k Adolfu Hitlerovi. To je jistě přehnané, ale je fakt, že ruský prezident uplatňuje vůči Pobaltí stejné metody, které nacistický vůdce používal v třicátých letech minulého století proti Československu. Čili zneužívání národnostních menšin proti sousedním zemím včetně lhaní o jejich údajném utiskování.

Ubohé a směšné zároveň je pokrytectví některých zdejších blogerů, kteří v případě Sýrie tvrdí, že tamní asádovská vláda si mohla do země pozvat ruské vojáky, protože je legitimním představitelem státu a proto má k tomu právo. Výborně, pak tedy i vlády pobaltských republik vzniklé na základě svobodných demokratických voleb si mohou navíc s podporou velké většiny svých občanů pozvat do svých zemí zahraniční armády. Nelze přece měřit dvojím metrem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

11:34 Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

Ti, kteří ovládají náš svět, a tím i naše životy, spoléhají na krátkost a nedokonalost naší paměti. …