Jan Ziegler: Vyšetřování komunistické policie, jeden velký totální průšvih

13.08.2013 7:27

Za dob totalitních jsme neměli policii, ale veřejnou bezpečnost tedy spíše nebezpečnost. Mám za to, že skuteční vrazi lupiči zloději atd. spravedlnosti v mnoha případech unikli a místo nich byli odsouzeni nevinní lidé. A to kvůli mizerné práci vyšetřovatelů a justice v komunistické éře. Soudruzi z ÚV KSČ si přáli exemplární tresty pro zločince, a ti proto museli být dodáni za každou cenu, tedy i mučení.

Jan Ziegler: Vyšetřování komunistické policie, jeden velký totální průšvih
Foto: Hans Štembera
Popisek: Příznivci komunistů uctili památku "Vítězného února" na hrobě Klementa Gottwalda zpěvem Internacionály

Obvyklou vyšetřovací metodou soudruhů z „esenbé“ (tak se nazývali za komunistů policisté) bylo, když se přiznáš, tak to pro Tebe nebude tak zlé. To zažili mnozí, mezi nimi i moji blízcí. A nebylo neobvyklé, že se z obviněných přiznání jednoduše vymlátilo. Pozor, nejenom StB bila lidi při výsleších, násilí se používalo i při vyšetřování kriminálních případů.   

Jednou můj kamarád na chmelové brigádě v jisté vesnici na Žatecku popíjel po práci s kamarády a druhý den si jej zavolali policajti. A, že z obchodu ve vesnici kde bydleli, někdo ukradl z výlohy obchodu flašku rumu, a lidi tam prý viděli brigádníky. Tak se mu snažili vsugerovat, že kromě piva chlastali také rum, a když se přizná, tak se to vyřeší velice solidně. No, měl co, dělat, aby se ubránil, ovšem jiní takové štěstí neměli.

Další případ je ze stavby v Brně, kde otec zase jiného kamaráda dělal stavbyvedoucího. Na stavbě se ztratila míchačka (to za komunistů nebylo nic mimořádného, kradlo se všude o sto šest) , přijela hospodářská kriminálka, a nějaký kapitán vybídl „soudruha stavbyvedoucího“, aby jim dal na někoho tip. To on neudělal se slovy „jistě, já na někoho ukáži a vy to z něj vymlátíte. Nevím o nikom, kdo by to mohl být.“ Soudruzi policisté mu chvíli vyhrožovali, ale pak odešli. Celá akce skončila tak, že onen otec řekl chlapům, aby neblbli a míchačku vrátili. Ta nakonec byl druhý den zpátky a kauza skončila.

To ještě byly celkem úsměvné příběhy, jindy to bylo horší           

V březnu roku 1976 byl v Brně – Žabovřeskách přepaden poštovní vůz lupiči se samopaly a deset údajných zločinců ukradlo téměř 1 700 000 korun, což byla na tehdejší dobu velká suma. Problém je v tom, že ve vyšetřování bylo hodně nejasností, například svědci nebyli schopni poznat pachatele, a původně odsouzení podali po listopadu 89 stížnost pro porušení zákona. Jeden z nich později tvrdil, že ho esenbáci mlácením donutili k přiznání a při výslechu mu jeden z nich řekl, „tady ten pán ( ukázal na obraz soudruha prezidenta a šéfa rudé partaje Husáka), chce mít lupiče pod zámkem a ty se tedy přiznáš, aby byl spokojen.“ Je fakt, že uloupené peníze se nikdy nenašli.

Na tuto loupež mám vlastní humornou vzpomínku. Vraceli jsme se tátou a strejdou domů naši již tehdy starší Škodou 1202 (zvanou stejšn) domů a najednou před námi stála řada auta a policisté každé zastavovali. Náš již skoro veterán nebyl v nejlepším stavu a strejda řekl tátovi, „raději to otoč a jeď pryč.“ Tak se také stalo, a teprve později jsme se dozvěděli, že policisté nekontrolovali technický stav aut, ale pátrali po lupičích a prohlíželi auta, jestli v nich nejsou ukradené peníze nebo zbraně.

Další příběh ze Slovenska je hodně smutný a psal o něm Juraj Kušnierik pro sobotní přílohu Lidových novin Orientace. Jedná se o vraždu studentky medicíny Ludmily Cervanové z léta roku 1976, kterou lidé viděli naposled živou v bratislavském klubu Unic. I tady bylo odsouzeno sedm údajných pachatelů za vraždu a znásilnění nebohé dvacetileté dívky. Jenomže opět dotyční byli s velkou pravděpodobností donuceni k přiznání psychickým nátlakem a také mlácením. Celé vyšetřování bylo podle všeho zfušováno. Svědci viděli odsouzené v inkriminovanou dobu na jiných místech a hlavně jim chyběl motiv.  

Vrcholem je výpověď jedné z „korunních“ svědkyň, která podle vyšetřovatelů dojela z vodáckého tábořiště u Hronu vzdáleného 150 kilometrů v noci, když všichni její kamarádi usnuli, stopem do Bratislavy, tam se měla zúčastnit orgií při znásilňování a vraždění oběti, pak se zase ráno stopem vrátit zpátky, nepozorovaně vklouznout do stanu, aby si kamarádi ničeho nevšimli a později s nimi dál sjíždět řeku. Něčemu takovému může věřit jen chorý mozek, ale komunističtí vyšetřovatelé, prokurátoři a soudci tuto naprostou idiotskou verzi brali vážně, což o hodně vypovídá o jejich úrovni.

Je tedy vidět, že i za komunistů se u nás vraždilo a loupilo.  Na druhou stranu uznávám, že ani v současnosti samozřejmě není vyšetřování policie vždy ideální, a věta, „když se přiznáte, bude to polehčující okolnost, a za basy vyjdete dřív,“ patřila, patří a bude patřit do arsenálu policie na celém světě.

Jenomže v současnosti se člověk může proti těmto praktikám bránit, může je medializovat a ztropit skandál v televizi nebo novinách. Za komunistů tato možnost nebyla, esenbáci patřili do kasty nedotknutelných, nesměli být veřejně kritizováni a podle toho se chovali. Věděli, že jim prakticky všechno projde.      

Publikováno se svolením autora, vyšlo na blogu idnes.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: Konec kauzy Vrbětice

15:22 Petr Hampl: Konec kauzy Vrbětice

Denní glosy Petra Hampla.