Jan Ziegler: Vzpomínka na statečnou Milenu Jesenskou

23.05.2018 18:20

Děkuji České televize za včera na ČT2 odvysílaný hraný dokument Kolem Mileny Jesenské, který připomněl mimořádné životní osudy této odvážné ženy. Týrali ji komunisté, a nakonec zemřela v nacistickém koncentráku.

Jan Ziegler: Vzpomínka na statečnou Milenu Jesenskou
Foto: Facebook Jana Zieglera
Popisek: Jan Ziegler

Milena Jesenská se stala první novinářkou v naší historii, která mohla psát v politické rubrice. Tuto možnost jí dal na konci třicátých let minulého století Ferdinand Peroutka v Přítomnosti. Tato přední česká žurnalistka byla rovněž přítelkyní spisovatele Franze Kafky.

Byla statečnou ženou, protože se neváhala postavit zlu a zapojila se do protinacistického odboje. Gestapo ji zatklo už v listopadu 1939 a později byla vězněna v koncentračním táboře Ravensbrück, kde v květnu 1944 zemřela. Ještě dříve byla členkou komunistické strany, poněvadž ji levicové vidění světa bylo blízké, ale jakmile se dozvěděla o zločinech stalinismu, tak z rudé partaje v roce 1936 vystoupila a s komunismem se rozešla.

Sympatické na ni bylo, že dokázala rozlišovat mezi Němci a nacisty. V onom televizním dokumentu bylo uvedeno, že hezky vzpomínala na německého vyšetřujícího soudce, který se k ní choval slušně, a také na nacistickou dozorkyni, již brala skoro jako vlastní sestru.

A tak není divu, že v Ravensbrücku se sblížila s bývalou německou komunistkou Margarete-Buber Neumannová, která o jejich přátelství velmi hezky napsala v knize Zajatkyní Stalina a Hitlera s podtitulem Svět v temnotě. Paní Buberová se svým manželem emigrovali z Německa před Hitlerem do Sovětského svazu, tam ovšem jako špionka skončila v gulagu, a Stalin jí pak vydal nacistickému režimu, který ji okamžitě poslal do koncentráku.

Kdo však Mileně Jesenské v nacistickém koncentráku velmi ubližoval, byli zde věznění komunisté respektive komunistky. Těm vadilo, že se s jejich viděním světa rozešla a varovala ostatní vězně před příchodem Rudé armády. Srpokladiváci ji všelijak šikanovali, a na její smrti má mít přímo podíl její spoluvězenkyně Gusta Fučíková, která ji nenáviděla a trápila kvůli tomu, že byla milenkou jejího manžela Julia Fučíka (lze vyhledat na Google). I když jistě jí také vadilo, že česká novinářka varovala ostatní před komunismem. Oni rudí soudruzi v koncentrácích ovládali důležité posty ve správách lágrů (kápa, blokaři apod.) a neváhali jim nepohodlné spoluvězně posílat na smrt. Na to podle všeho doplatila i Milena Jesenská.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

11:34 Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

Ti, kteří ovládají náš svět, a tím i naše životy, spoléhají na krátkost a nedokonalost naší paměti. …