Jan Ziegler: Zeman nemá úctu, protože škodí České republice

10.11.2013 16:57

Úcta se automaticky nevztahuje k úřadu, ale k osobnosti. Tolik má odpověď paní Ivaně Zemanové, která si v MF DNES postěžovala na vtipy o jejím manželovi, a prý prezidentský úřad by měl mít svoji vážnost.

Jan Ziegler: Zeman nemá úctu, protože škodí České republice
Foto: Daniela Černá
Popisek: Miloš Zeman v Ostravě

Ano, ale jestliže se o to jeho držitel nesnaží, pak má smůlu. Miloš Zeman opakovaně zneužil svůj post prezidenta k malichernému vyřizování osobních účtů a zdá se, že i ke kriminální činnosti zavánějící velezradou.

Problém je, že ruská firma Lukoil, kterou v Česku zastupuje Zemanovi blízký člověk Martin Nejedlý, dluží České republice přes padesát milionů korun. Podle jistých teorií počítal současný obyvatel Pražského hradu s povolební koalici ČSSD – SPOZ s podporou komunistů. Pak by bylo řešení jednoduché, tuto sumu by povolný Zemanův ministr financí jednoduše odepsal. Naštěstí k tomu ještě nedošlo, ale doba splatnosti této částky se pro Lukoil posunula ze září na leden. Takové jednání již vykazuje znaky kriminálního činu a v případě účasti prezidenta republiky i velezrady.

Jakou úctu může mít prezident republiky, který podle všeho dorazí k slavnostnímu aktu vyzvednutí korunovačních klenot v dost divném a podle názorů odborníků alkoholovém stavu, když předtím konzumoval hodně vodky na ruském velvyslanectví. Oficiálnímu vysvětlení – viróza, lid jaksi neuvěřil a toto slovo se stalo oblíbeným vtipem pro navrátilce z pohostinských zařízení, kteří manželkám vysvětlují, že nejsou opilí, ale mají pouze virózu.

Je neomluvitelné, když někdo zneužívá prezidentský úřad k podlé osobní mstě. To byl případ nepozvání rektora brněnské Masarykovy univerzity Mikuláše Beka na slavnostní akt na Pražském hradě při státním svátku 28. října, čímž si znepřátelil většinu akademické obce. Důvod, že mu rektor Bek neumožnil besedu se studenty, je hodně hloupý a dokazuje, že Zeman není moudrý člověk. Nízká msta z malicherných příčin se nehodí k hlavě státu a vzdělaným lidem.

Prezident by měl být nadstranický, jenomže Miloš Zeman se tak nechoval a v předvolební kampani evidentně hrál v barvách za SPOZ. Volebními lídry této party byli ministři v jim jmenované Rusnokově vládě, která vládne bez důvěry Poslanecké sněmovny a kteří ve volbách totálně vyhořeli.

Nedávno jsem seděl v jisté pražské hospodě. A nějaký host byl poněkud hlasitější a dožadoval se toho, aby ten "Ovar I. z Hradu zmizel dřív, než se začne "veřejně pomočovat“ (proti originálu používám slušnější výraz). Já tak silná slova nepoužívám, ale Zeman není prezident sjednotitel, zbytečně rozeštvává lidi a snižuje vážnost prezidentského úřadu. Proto by měl skončit a vrátit se na Vysočinu. Navíc jeho zdravotní stav není dobrý a já bych nerad, aby byl udržován v použitelném stavu za každou cenu, jako kdysi soudruzi šéfové ruských komunistů neblahé paměti.   

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Václav Klaus: Přežili jsme slavení dvaceti let v EU, ale…

12:26 Václav Klaus: Přežili jsme slavení dvaceti let v EU, ale…

Denní glosa Václava Klause