Jana Borkovcová: Svobodu, kterou jsme tehdy my vybojovali, dnešní studenti zpochybňují

21.11.2016 11:11

Otevřený dopis předsedkyně Bloku proti islamizaci ministryni školství

Jana Borkovcová: Svobodu, kterou jsme tehdy my vybojovali, dnešní studenti zpochybňují
Foto: B. Richterová
Popisek: Předsedkyně Bloku proti islámu Jana Borkovcová

Vážená paní ministryně,

obracíme se na Vás s žádostí o řešení incidentu, ke kterému došlo v průběhu naší řádně nahlášené demonstrace dne 17. 11. 2016 na náměstí Jana Palacha před Rudolfinem.

V průběhu zmíněné demonstrace se v oknech Vysoké školy uměleckoprůmyslové objevily reproduktory, ze kterých byla velmi hlasitě pouštěna hudba s jasným účelem rušit naši pokojnou demonstraci. To, že již před začátkem demonstrace visely z oken školy transparenty, které demonstrovaly jiný názor, než máme my, považujeme za projev názoru a nijak jsme se proti nim nevymezovali. Co nás ale zaráží, je „umělecká“ kvalita malůvek, která odpovídala spíše úrovni absolventů mateřské školy než studentům UMPRUM. Zdá se nám rovněž poněkud nevhodné, že tito studenti užili způsob prezentace svých „děl“ vyvěšením na fasádě historické budovy, což v případě jiných komerčních i nekomerčních projektů kritizují a NPÚ, díky jejich kritice i velmi často tyto projekty pokutuje.  Přes všechny uvedené skutečnosti jsme pokračovali v našem programu i přes úmyslné rušení nepovolenou hudební produkcí nevalné kvality. Co nás ale hluboce pobouřilo, byl fakt, že oni provokatéři přes výslovné upozornění na to, že zazní státní hymna, tedy jeden z nejvýznamnějších státních symbolů České republiky, svoji produkci neukončili a nenechali nás důstojně ukončit naši demonstraci, ale dokonce hlasitost indické hudby (kterou zřejmě považovali na arabskou) ještě výrazně zesílili.

Vážená paní ministryně, jsme přesvědčeni, že vysoké školy mají vysvětlovat svým studentům význam státních svátků i státních symbolů. Že je mají vést k vlastenectví a k toleranci jiných názorů, než jen svých vlastních. Přirozenou součástí akademického vzdělání je i vzdělávání ke skutečné demokracii, jejímž jedním ze základních kamenů je vedení dialogu, respekt k názoru jiných a úcta ke kulturním kořenům své země.

Jedním z pilířů demokracie jsou také výsady akademické půdy, které jsou v zákonech zakotveny především proto, aby se svobodný dialog mohl vést na půdě univerzit a vysokých škol bez jakékoliv možnosti zásahu státu a jeho represivních složek. Právě zakotvení akademických svobod do našeho právního řádu považujeme za jedno z největších vítězství sametové revoluce zahájené 17. 11. 1989. Jsme proto znechuceni tím, jak studenti UMPRUM naprosto účelově zneužili této výsady k nepřípustnému rušení našeho shromáždění, protože si byli vědomi, že přítomná policie nesmí na akademické půdě zasáhnout. Svým jednáním tak tito studenti naprosto znevážili odkaz studentské revoluce 1989 a svým chováním se přiblížili spíše jednání totalitního režimu než demokratické společnosti.

To, že si tuto skutečnost neuvědomuje ani rektor Vysoké školy UMPRUM prof. ak. arch. Jindřich Smetana prokazuje telefonický rozhovor s čelenem BPI Romanem Bakalou, který mu po zmíněném incidentu telefonoval. Odpovědi pana rektora, že jsme prý neměli demonstrovat před jeho školou, že je přece demokracie a především, že byl den otevřených dveří a proto on přece nemohl vědět, co se ve škole děje, jasně prokazují jeho nekompetentnost. Vedoucí představitel školy je povinen zajistit bezpečnost všech studentů i návštěvníků školy a především dodržování zákonů České republiky na akademické půdě. A zákon shromažďovací je od roku 1990 naštěstí jedním z pilířů Ústavní listinou lidských práv a svobod zaručených občanských, lidských a politických práv všech občanů.

A na závěr jen drobné doplnění. Na řádně nahlášeném a povoleném shromáždění na Náměstí Jana Palacha vystoupili lidé, kteří se před 27 lety v listopadových dnech roku 1989 aktivně zapojili do stávkových výborů na fakultách vysokých škol, do protestů na náměstích a aktivně bojovali za to, aby byl svržen totalitní režim. Svobodu, kterou jsme tehdy my vybojovali, dnešní studenti, kteří v té době ještě nebyli ani na světě, zpochybňují a upírají nám opět, stejně jako před rokem 1989 represivní složky totalitního státu, právo na svobodné vyjádření našich názorů.

Předsedkyně Bloku proti islamizaci
Mgr. Jana Borkovcová

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

11:34 Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

Ti, kteří ovládají náš svět, a tím i naše životy, spoléhají na krátkost a nedokonalost naší paměti. …