Jana Šimonová: O emisích škodlivin do ovzduší české politiky

16.02.2012 22:40

Škrtnutí poplatků za vypouštění oxidu siřičitého, oxidů dusíku a těkavých organických látek pro firmy, které se na takovém znečišťování ovzduší podílejí nejvíce, zřejmě ukazuje na to, že lobby právě těchto znečišťovatelů přetlačila snahy o péči o zdravé životní prostředí, zdraví občanů a jméno ČR jakožto státu, který si nedevastuje životní prostředí, a to ani v zájmu okamžitých požadavků průmyslových lobby.

Jana Šimonová: O emisích škodlivin do ovzduší české politiky
Foto: Archiv
Popisek: Ilustrační foto

Zatímco v jiných státech jako odezvu na zhoršení smogové situace, na příklad v Londýně, dokázali představitelé státu okamžitě sestavit a přijmout zákony na ochranu životního prostředí a podobným situacím zamezit, v ČR se rozhodla vláda postupovat opačně. Třetina republiky sice trpí smogem, ale dvě třetiny ne, takže proč nepopustit uzdu producentům škodlivin tím, že se zruší poplatky, které by brzdily jejich akčnost stran objemu vypouštěných emisí.

Za špatný tento návrh škrtnutí poplatků pro znečišťovatele označili ministr životního prostředí Tomáš Chalupa z ODS i ekologičtí aktivisté z Greenpeace. Ministerstvo zdravotnictví nenamítá nic, SÚKL, VZP, hygienické stanice a další státní úřady, zřejmě teoreticky a při rozhovorech v médiích bdící nad zdravím občanů, nenamítají nic. Proč? Úředníci zapomněli, co je náplní jejich práce, nebo byli preventivně umlčeni vhodnými odměnami, případně jim bylo přikázáno shora nehájit politiku zdraví občanů?

Kšeftování s emisními povolenkami, které už tak zajistilo solidní ostudu ČR ve světě, tedy střídáme škrtnutím poplatků za emise, což nejspíše zajistí pro ČR ostudu ve světě ještě solidnější. Kdo k této ostudě, ale hlavně k devastaci životního prostředí přispěl nejvíce?

Návrh vzešel z dílny poslance ODS Jana Bureše. Poplatky za vypouštění oxidu siřičitého, oxidů dusíku a těkavých organických látek ruší od roku 2016. Poplatky za tuhé znečišťující látky se pro společnosti ruší od roku 2022. Návrh poslance ODS Jana Bureše podpořila ve Sněmovně společně část ODS, ČSSD, komunistů a TOP 09. Jednotně se postavili proti pouze poslanci za Věci veřejné.

Zřejmě tedy podpora komunistů a demokratů je nepříjemným překvapením pro občany, kteří je volili, kdežto hlasování poslanců za VV proti návrhu pro příště přinese kladné body a více voličských hlasů Věcem veřejným.

Mají stejnou váhu voličské hlasy těch, co podporují zrušení poplatků za emise, jako voličské hlasy těch, co jsou proti zrušení poplatků za emise? Hlasy mocných jsou vždy více slyšet a nakonec de facto vyslyšeny. Kdo je tedy mocný? Lid, občané, ti takzvaní obyčejní občané, kterých je většina, nebo těch pár, takzvaných horních deset tisíc, kteří ať se hlasuje, jak se hlasuje, hýbou politickým děním v ČR tak, aby pohnuli po svém a vpřed se svými ekonomickými zájmy?

Pokud váhy těchto hlasů nejsou vyrovnány, pak zřejmě nerovnováha je o to markantnější, o kolik více „na stole českejch“ dokáží položit na stůl před toho, kdo … Kdo? A před koho? Nejsou to oni sami, kdo řídí republiku po svém, nekontrolovaní ani lidem, ani zdravým rozumem? Řízeni jen honbou za mamonem, zvyšováním produkce, ať to stojí, co to stojí, a nakonec i bez ohledu na to, že tu produkci neprodají, protože zdevastovaná většina obyvatelstva nebude mít peníze na nákup jejich zboží a služeb?

Občané Moravskoslezského kraje by neměli zapomenout na svého člověka Topolánka. Vždyť ho svého času vyzvedli svými volebními hlasy do vlády na post premiéra, čímž mu následně zajistili ještě významnější post v businessu, než z jakého do vlády startoval. Mirek Topolánek totiž s úrovní sobě vlastní zrušení poplatků za emise škodlivin do ovzduší vehementně chválí. Proč by nechválil, když stojí v čele výkonné rady Teplárenského sdružení. Navíc v Moravskoslezském kraji číhá ekologická bomba v lagunách, které stále drží své místo v pořadí na spalování kalů za současného emitování siřičitých, ale i rakovinotvorných emisí. Při spalování vznikne teplo, to bude právě na prodej.

Vypadá to, že duo Topolánek-Dalík to brzy zase rozjede v nějaké další toskánské vile s mnoha vlivnými lidmi, z nichž mnohé tváře budou profláknuté a některé zatím neznámé – jako na minulém slavném obrázku. Některé známé tváře aktuálně sice čelí nevoli policejních a justičních orgánů, ale s dostatkem financí se z bryndy zajisté vysekají. A také to vypadá tak, že sice někteří všeho schopní jedinci v roli předsunutých chapadel podnikatelské lobby byli z vlády odsunuti do ústraní, ale oni z ústraní řídí republiku zase po svém.

Jak? Jednoduše a nekomplikovaně, docela přímo – tahají za nitky korupce a pohybují loutkami, nastrčenými na jejich posty, které sami museli pro vlastní profláknutost a zřejmou a neomluvitelnou a nezamarkýrovatelnou likvidaci dobrého jména republiky a slušného života občanů opustit.

Škoda jen, že lidi tak rádi zapomínají, i na tu vyvedenou fotku sešlosti v toskánské vile už pozapomněli, a že se tak rádi opájejí nadějemi, že když sejde z očí, je pryč, na příklad duo Dalik-Topolánek. A škoda, že lidé nechtějí trošku popřemýšlet o tom, co dělají ti odsunutí, a to netřeba stále opakovat jména Dalík, Topolánek, lze přidat i Langer, Gross a další.

Vrátím-li se k tvrzení, že občané na příklad Moravskoslezského kraje by neměli zapomenout na to, jak se jim odvděčil na příklad kdysi jimi vystřelen do vysoké politiky Mirek Topolánek, pak myslím, že v každém kraji mají občané někoho podobného, koho si provolili do výšin, ze kterých pak na ně vystrčil prostředníček ruky, hřbetem obrácené k nim.

Paměť národa je ale slabý nástroj, je-li třeba se vzepřít lobby, která je s to převálcovat i ty, co do politiky vstoupili s čistým štítem, zkorumpovat je a přetáhnout na svou stranu, anebo z politiky vystrnadit pomocí uměle vyvolaných skandálů, pokud se rozhodl s lobby nespolupracovat. Paměť je nic proti pádným činům, které ale zatím nepřicházejí.

Psáno pro blog idnes.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.