Jana Zwyrtek Hamplová: Soud napsal skandální, protiústavní, protizákonný a nesplnitelný požadavek

19.02.2018 10:01

Právní zástupkyni města Postoloprty, advokátce Mgr. Janě Zwyrtek Hamplové, která zastupuje město jako poškozené v kauze obžalovaných zastupitelů ve věci údajně nehospodárného prodeje domu, došel od soudu požadavek, aby doložila Plnou moc podepsanou někým jiným, než je současný starosta města Mgr. Zdeněk Pištora, který je v dané věci také obžalován.

Jana Zwyrtek Hamplová: Soud napsal skandální, protiústavní, protizákonný a nesplnitelný požadavek
Foto: archiv
Popisek: Jana Zwyrtek Hamplová

Soud advokátku žádá, abych předložila plnou moc podepsanou osobami, které jsou oprávněny podepsat tuto plnou moc za město Postoloprty, a zároveň nejsou osobami trestně stíhanými. Jako důvod soud uvedl, že státní zástupkyně namítla objektivní střet zájmů, když plnou moc udělil starosta obce v pozici obžalovaného. Současně soud uvedl, že se s názorem státní zástupkyně ztotožňuje.

Advokátka Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová, která se právo samosprávy dlouhá léta specializuje a je v daném oboru respektovanou autoritou, považuje požadavek soudu za skandální a kategoricky ho odmítla, protože je dle jejího názoru protiústavní, protizákonný, a navíc je jeho plnění objektivně nemožné. Protiústavnost spatřuje v tom, že se odepírá městu právo na samosprávu, které je garantováno Ústavou ČR, protizákonnost vidí v tom, že podle zákona o obcích je starosta jediný, kdo má zákonné právo na město podepisovat, a jako kuriozitu uvádí, že daný požadavek soudu není ani splnitelný, protože podobná osoba na městě prostě neexistuje. Zákon s ní totiž nepočítá.

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová: „Slovo skandální požadavek je zcela na místě. Pokud si státní zástupkyně myslí, že může měnit Ústavu a zákon, je to její věc. Ale soud se s tímto přece absolutně nemůže ztotožnit.“

V odpovědi soudu advokátka uvádí: „Apeluji na to, aby se soud vážně zabýval ve svých úvahách a právních názorech specifičností samosprávy, která je zcela odlišná od jiných právnických osob, a nepodléhal vlivu státní zástupkyně, která projevuje fatální neznalost tohoto právního odvětví“.

Advokátka žádá, aby soud přehodnotil svůj požadavek. Současně uvádí, že pokud se tak nestane, podá město podnět k Ústavnímu soudu, aby se tento v obecné rovině k dané věci vyslovil.

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová: „Já chápu, že se mne chce státní zástupkyně zbavit, protože oboru práva samospráv hodně rozumím. Pohodlnější je zmocněnec, kterého určila, a který k poslednímu jednání ani nepřišel. Ale takové porušení Ústavy v přímém přenosu nelze v žádném případě akceptovat.“

Advokátka je nekompromisní. Na otázku, zda se nemůže mýlit, říká jednoznačně: „Absolutně ne. Tady je věc tak jasná, že se až divím, že podobné snahy sebrat starostovi právo vykonávat mandát vůbec spatřily světlo světa“.

Advokátka již dříve navrhla soudu, aby řízení zavčas zastavil, aby stát následně neplatil vysoké škody, protože obžaloba tak, jak je postavena, nemůže obstát. Soud však hodlá v případu pokračovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Dvacáté výročí našeho vstupu do EU a historické paralely

15:22 Jiří Weigl: Dvacáté výročí našeho vstupu do EU a historické paralely

Na 1. května 2024 připadá 20. výročí našeho vstupu do Evropské unie. Náš veřejný a mediální prostor …