Jaromír Novotný: Pár smutných poznámek k oslavám osvobození Československa

14.05.2013 12:25

Kladení věnců při májových výročích už máme za sebou. Zůstala ale pachuť z toho, jak o akcích k 68. výročí osvobození naší země informovala česká média.

Jaromír Novotný: Pár smutných poznámek k oslavám osvobození Československa
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na vrchu Vítkov se konal pietní akt při příležitosti 68. výročí ukončení 2. světové války

 

Kdo nezná nic z naší historie, musel nutně nabýt dojmu, že naše země byla osvobozena Američany, protože hlavní zprávou posledních dnů byly oslavy osvobození Plzně. Jak je vidno, média jsou vždy poplatná tomu, kdo vládne. Od roku 1948 byli oslavováni jen Sověti, po roce 1989 pro změnu jen Američani. 
 
Pro oživení paměti bych chtěl připomenout, že území Československa bylo, kromě naší československé armády, osvobozeno ještě vojáky těchto armád: 
 
Sovětská armáda – 140 tisíc padlých a 411 tisíc raněných;
 
Rumunská armáda – 33 tisíc padlých a 33 tisíc raněných – Rumuni se např. účastnili osvobozování Brna a je tam taky největší rumunský vojenský hřbitov v ČR;
 
Polská armáda – 300 padlých, polští vojáci např. osvobodili Mělník;
 
Americká armáda – 180 padlých, některé prameny uvádějí až 500 padlých;
 
„Ruská osvobozenecká armáda“ tzv. Vlasovci (podle jejich velitele generála Andreje Vlasova) – 300 padlých a přes 100 těžce raněných, které ale v pražských nemocnicích nemilosrdně pobili příslušníci sovětské NKVD po příchodu sovětské armády do Prahy.
 
Začátkem května 1945 ležela 1. divize Vlasovovy armády mezi Berounem a Hořovicemi, a když vypuklo povstání v Praze, rozhodl se její velitel generál Sergej Bunjačenko, že pomůže Čechům v Praze. A tak v neděli 6. května odpoledne vyrazila celá divize třemi proudy směrem na Prahu. Vlasovci byli vojáci v německých uniformách s červenomodrobílými nášivkami a kokardami na čepicích. Obsadili mosty, ruzyňské letiště a zastavili útok skupiny SS Wallenstein. Vlasovci tak pomohli v Praze vyčistit velkou část města, odrazili oddíly SS útočící na Prahu z jihu a ze západu. Povstání dosáhlo takových rozměrů, že vlasovský generál Bunjačenko vyzval pražského šéfa K. H. Franka ke kapitulaci německé posádky v Praze. Česká národní rada dne 7. května 1945 vydala prohlášení:
 
„Česká národní rada děkuje generálu Vlasovovi a jeho vojskům, že na výzvu rozhlasu přišli na pomoc bojujícímu pražskému lidu“. Češi vítali tyto vojáky jako osvoboditele, neboť svým zásahem mnoha Čechům skutečně zachránili život a de facto zachránili Prahu před zničením ustupujícími jednotkami SS.
 
Mrzí mne, že se nenašel nikdo, kdo by tato fakta, ať už v denním tisku nebo ve vysílání televizních stanic, připomněl...

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Čím mladší uživatel internetu, tím víc trpěl za komunismu

20:30 Čím mladší uživatel internetu, tím víc trpěl za komunismu

Tento webový vtip připomíná dnes základní problém naší doby: totální nezájem o minulost, ignoranci h…