Jaroslav Černohorský: Nechť je jídlo tvým lékem

12.09.2013 20:15 | Zprávy

V současné době mají výrobci a někteří prodejci zájem nabídnout zboží za co nejdostupnější ceny, a to často bez ohledu na snižování kvality svých produktů.

Jaroslav Černohorský: Nechť je jídlo tvým lékem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Potraviny, ilustrační foto

Hospodářská krize a kvalita potravin

je to asi 40 let, kdy z podniku, v němž jsem pracoval, jezdily v období sklizně jahod pracovnice z účtárny vypomáhat do poměrně velké konzervárny. Po první směně byly dost vyděšené z toho, že nahnilé a zaplesnivělé jahody, které daly stranou, jim mistrová shrnula mezi ty, ze kterých se vyráběl džem nebo marmeláda. Vzpomněl jsem si na to, když v poslední době byly zveřejněny informace o nekvalitních kečupech či závadných potravinách z Polska. Tenkrát to bylo v důsledku tlaku na plnění plánu při nedostatku pracovních sil a jistě také proto, že v závodě nebyl zřejmě nikdo, kdo by se proti daným praktikám efektivně prosadil. Přesto si myslím, že kvalita výrobků - zejména potravin, byla dobrá a výše popsaný případ spíše patřil mezi výjimky.

V současné době mají výrobci a někteří prodejci zájem nabídnout zboží za co nejdostupnější ceny, a to často bez ohledu na snižování kvality svých produktů. Řeší to používáním levnějších surovin a různými náhražkami (nenápadné zmenšování obsahu či balení do větších krabic je v tomto případě to menší zlo). O některých náhražkách lze velmi vážně uvažovat jako o zdraví škodlivém přípravku. Příkladem může být např. aspartam (v potravinách označení E951, také Equal a NutraSweet) - látka 200 x sladší než cukr. Např. při zahřátí aspartamu nad 30°C - k čemuž dochází v procesu přípravy některých potravin, vzniká metanol. Ten se v těle oxiduje na kyselinu mravenčí a neurotoxin formaldehyd. Je známo přes 90 symptomů působení aspartamu (bolesti hlavy, závratě, změny nálady, nevolnost, zvracení, změny vidění, křeče, bolesti břicha atd.). Aspartam se používá v řadě dietních nápojů, nízkokalorických jogurtech, krémech, sušenkách, zmrzlinách, žvýkačkách, potravinách pro diabetiky atd. Američané spočítali, že aspartam je u nich ve více než 5 tisících druzích potravin. Aspartam zřejmě patří do souboru příčin, které se podílejí na rozsáhlém výskytu dětského autismu. Zatímco v polovině 80.let minulého století bylo v USA autismem postiženo 1 dítě z 10 000, v současné době je to již 1 dítě ze sta dětí školního věku. U nás je to ročně kolem 200 dětí, tedy 1 dítě z 500. Nyní se i konečně v naší slavné EU začíná volat po přehodnocení rozhodnutí Evropské komise ohledně povolení aspartamu.

Tento článek je uzamčen

Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PL

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Mgr. Petr Hladík byl položen dotaz

elektromobilita

Proč zrovna neziskovky?V rozpočtu je tolik peněz,že znovu bude státní rozpočet podporovat neziskovky. Ano,ať podporuje,ale jenom ty charitativní apod.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Dezorganizace dopravy v Praze

12:26 Jiří Paroubek: Dezorganizace dopravy v Praze

Život pražského občana, zj. Prahy 5, bude významně ztrpčován v létě uzavírkami některých klíčových k…