Jaroslav Michal: Americké firmy bojují se snižováním nákladů na hromadné žaloby. Ročně za ně zaplatí miliardy dolarů

31.07.2019 14:27

Stále více společností v USA má zkušenosti s hromadnou žalobou. Jen za uplynulý rok čelilo regulačním řízením souvisejících s tímto typem žaloby zhruba 60 procent firem, tedy více než každá druhá.

Jaroslav Michal: Americké firmy bojují se snižováním nákladů na hromadné žaloby. Ročně za ně zaplatí miliardy dolarů
Foto: archív autora
Popisek: Vír vlajky USA

Podniky už proto vymýšlejí, jak efektivně snižovat náklady, které musejí vynaložit na případné soudní řízení. Jednou z cest je mimosoudní vyrovnání. Mohou tím zabránit letitému sporu a následně tak výrazně snížit možné výdaje na proces, který nemusí skončit výhrou. Čísla z USA jsou o to víc alarmující, protože předlohu zákona inspirovanou americkou podobou se chystá předložit i české Ministerstvo spravedlnosti. V současnosti text zákona finalizuje a v nejbližších týdnech by měla návrh projednávat vláda. 

Výdaje firem v USA na hromadné žaloby stále rostou. Například v roce 2016 dosáhly 2,17 miliardy dolarů (více než 47 miliard korun) a v roce 2017 již přesáhly 2,25 miliard dolarů (téměř 50 miliard korun). Tato částka představuje přes 11 procent všech výdajů, které americké firmy vynaložily na soudní spory. 

Počet případů hromadných žalob roste  

Narůstá také počet společností, které se v USA potýkají s hromadnými žalobami. Od roku 2011 soustavně tvoří více než 50 procent z celkového počtu všech obchodních firem ve Spojených státech. Největšího podílu (60 procent) dosáhly v roce 2015, od té doby se drží stabilně mezi 58 až 59 procenty. Hromadné žaloby nejsou žádnou ojedinělou událostí, ale každodenní realitou pro většinu firem.

Hromadné žaloby jsou v USA typické zejména pro podnikovou sféru. Žaloby statisticky nejčastěji podávají sami pracovníci na své zaměstnavatele, a to z nejrůznějších důvodů, jako jsou opakovaně nezaplacené přesčasy, údajná šikana na pracovišti nebo neúměrná pracování zátěž. Řízení hromadné žaloby však není levná záležitost, mnohdy zcela převyšuje finanční možnosti firem. Výdaje na řešení hromadných žalob tvořily v roce 2018 v průměru téměř 39 procent z celkových nákladů dotčených společností.  

„Je zřejmé, že množství subjektů, které by se staly potenciálním cílem hromadných žalob, jsou ohromné. Mylná je představa, že se zákon dotkne pouze velkých korporací z oblasti retailu. Ohrožen je každý včetně nemocnic, malých živnostníků a dokonce i obce. Náklady na prevenci rizik hromadných žalob přitom nejsou malé. A podaná hromadná žaloba může být pro některé subjekty doslova likvidační. Nejen z ekonomického, ale také reputačního pohledu.“ říká Jan Sůra, partner advokátní kanceláře Císař, Češka, Smutný.

Další oblastí, ve které se firmy často potýkají s hromadnými žalobami, jsou služby. I tady jsou náklady na řízení žalob obrovské – v roce 2018 se ve Spojených státech amerických na celkových nákladech firem podílely přibližně 19 procenty a tvořily téměř většinu všech soudních sporů, které firmy v tomto roce vedly. V souvislosti s rostoucími nároky na ochranu osobních údajů a soukromí se dá podle odborníků očekávat, že nová vlna hromadných žalob se zvedne právě v oblasti bezpečnosti. Podle zatím posledního rozsáhlého průzkumu americké advokátní kanceláře Carlton Fields z roku 2018 vyplývá, že z možného nárůstu počtu žalob v této oblasti má obavy více než 16 procent obchodních společností v USA. Firmy přitom vycházejí z vlastních zkušeností, většina z nich již řeší podněty, které by mohly skončit právě hromadnou žalobou. 

I přes to, že objem hromadných žalob a s nimi spojených výdajů a rizik v roce 2018 rostly, společnosti v USA byly nuceny tyto záležitosti spravovat prakticky se stejnými finančními zdroji, které měly k dispozici v předchozích letech. Navíc s rostoucími případy hromadných žalob se zvyšuje i vytíženost interních právníků na jejich řešení. Ve Spojených státech tak od roku 2012 připadají na jeden případ hromadné žaloby v průměru 3 až 4 advokáti. Nad případem tak v USA stráví v současnosti jeden právník v průměru 22 hodin týdně, což je nové maximum a zároveň dvojnásobný nárůst za poslední dva roky. 

„Vyčlenění interních právníků na agendu hromadných žalob může zcela přesáhnout možnosti firem. Nejde jen o řízení konkrétních sporů, ale také o řízení rizik a obecnou prevenci související s hromadnými žalobami,“ doplňuje Jan Sůra.

Přípravy na zavedení institutu hromadné žaloby v Česku

Zákon o hromadných žalobách připravuje Ministerstvo spravedlnosti. Rezort již zapracoval dřívější připomínky odborníků, mezi které patří renomované advokátní kanceláře, akademici, ale i jiná ministerstva. Odborníci usilují zejména o to, aby v Česku byla schválena už na první pokus norma, která skutečně posílí ochranu spotřebitelů, aniž by paralyzovala soudy či dávala vydělat spekulantům a vyděračům. Experti dále uvádějí, že český návrh hromadných žalob je poměrně aktivistický a přichází před tím, než EU přijme svoji vlastní směrnici. Ta je přitom v řadě parametrů odlišná od navrhované české úpravy. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

11:34 Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

Ti, kteří ovládají náš svět, a tím i naše životy, spoléhají na krátkost a nedokonalost naší paměti. …