Jaroslav Šonka: Patří islám k Německu?

14.01.2015 11:53

Při demonstracích v Drážďanech a včera i v Lipsku se nejasně definované snahy o omezení migrace do Evropy projevují formulacemi, které se při bližším ohledání objeví i ve slovníku takového Josefa Goebbelse.

Jaroslav Šonka: Patří islám k Německu?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pochod hnutí PEGIDA proti islamismu i přistěhovalcům v německých Drážďanech

Skupiny, které zde demonstrují, jsou velké – v Drážďanech bylo dosaženo se 27.000 zúčastněnými nečekaného rekordu.

Ovšem na druhé straně, v řadě dalších měst demonstrují stejně velké a často i větší skupiny proti šovinistickým formulacím o tom, jak je Německo přelidněné, jak dochází k islamizaci a podobně.

V Drážďanech demonstranti Pegidy oprášili formulaci z protikomunistických demonstrací roku 1989 „my jsme lid“ – „wir sind das Volk“.

„Vy nejste lid“, říkají odpůrci těchto snah a malují to na transparenty. Zajímavé při tom je, že centra protestů proti imigraci, Drážďany a Lipsko, za časů komunismu patřila do tzv. „údolí nevědomých“, kam nezasahoval signál západoněmeckého či západoberlínského rozhlasu. A dodnes je tam přistěhovalců zdaleka nejméně.

Body kritiky ze strany demonstrující Pegidy se obracejí proti imigraci a v kontextu atentátů v Paříži se debata uvnitř této podivné organizace zintenzivnila.

Současně si však politická scéna uvědomila, že musí i sama zaujmout pozici. Kancléřka Angela Merkelová uchopila formulaci bývalého spolkového prezidenta Christiana Wulffa, že „i islám patří k Německu“, po čemž ovšem někteří politici bavorské CSU reagovali odmítavě.

V komentářích německých médií se objevují i počátky debaty o Schengenském systému, jako by byla obnova hraničních kontrol nějakým užitečným opatřením. Odborníci umí vysvětlit, že se metody práce policie v Schengenském prostoru radikálně změnily a policie umí sledovat zločince všude. Na kontrolu na hranicích se ti, kteří mají něco podvodného za lubem, umí připravit.

Dnešní strategie jsou komplexnější a obnova hraničních kontrol by byla jen populistickým opatřením, které by nic pozitivního nezpůsobilo. Víme to ostatně i proto, že hraniční kontroly lze z dobrých důvodů na několik týdnů obnovit.

Vyplatí se to ovšem jen v případě fotbalových fanoušků, kteří vystupují masově. Že by se teroristé, ba dokonce islamisté, opili a masově zlobili v přeshraničních vlacích, je nepravděpodobné. Schengen potřebujeme rafinovaný, ne omezený na viditelné hraniční kontroly.

Demonstranti v Drážďanech také vykřikují již dlouho kritiku médií. Lügenpresse, tedy prolhaný tisk, je jejich heslo, které lze najít právě už i u zmíněného Goebbelse.

Skupina jazykovědců, která vždy za minulý rok vybírá „Unwort des Jahres“, tedy paslovo roku, včera rozhodla, že „Lügenpresse“ je paslovem roku 2014.

Připomeňme jen několik minulých: „sporáková prémie“, tedy příplatek matkám, které nehledají práci, či „sociální turistika“, popisující snahu cizinců vcestovat do Německa a zde se s tučnou finanční podporou líně válet.

Při demonstraci v Drážďanech bylo zřejmé, že se vedení akce snaží výkřiky „Lügenpresse“ potlačovat.

V příštích týdnech budeme tedy muset vývoj veřejných demonstrací sledovat, a to jistě nejen v Německu. Vyplatilo by se ovšem tohle vše dělat s povědomím historie posledního století. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Český rozhlas

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…